muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  28.01.2020 00:00:00

Video: Masarykova univerzita volně zpřístupnila dokument Brněnský Listopad (Brno)

Video: Univerzita volně zpřístupnila dokument Brněnský Listopad

Snímek nabízí pohled na průběh sametové revoluce zejména v moravské metropoli, jak ji zachytila Československá televize i nezávisle zdroje.

Střihový dokument vycházející z archivů České televize a z nezávislých zdrojů nazvaný Brněnský Listopad, který vytvořila Masarykova univerzita a v premiéře byl uveden v Univerzitním kině Scala v rámci oslav 30 let od sametové revoluce, je ode dneška volně ke zhlédnutí na internetu (najdete ho níže).

Chtěli bychom, aby se snímek, který obsahuje celou řadu dosud nezveřejněných záběrů zejména z brněnských revolučních události, dostal k co největšímu počtu diváků," řekla Hana Voráčová, organizátorka Festivalu 30 let svobody, kde byl film 17. listopadu loňského roku poprvé uveden.

Dokumentární snímek nabízí pozoruhodné svědectví o tom, jak se revoluční dění odráželo v dobovém zpravodajství, které postupně měnilo rámování událostí od zamlčování, přes kritiku až po otevřené sympatie.

Základem filmu je zpravodajství tehdejší Československé televize, na němž jsou nejzajímavější pouliční ankety, protože působí velmi autenticky. Unikátní na filmu jsou ale především nezávislé zdroje, které mají silnou energii, bezprostřednost a mimo jiné ukazují provoz revoluce takříkajíc za oponou, například až komické obtíže s ozvučením náměstí nebo hektický cvrkot v divadlech, uvedl autor snímků Jiří Voráč, který byl sám coby člen stávkového výboru na filozofické fakultě klíčovým aktérem sametové revoluce v moravské metropoli.

Voráč v tomto kontextu upozorňuje, že se nedochovaly téměř žádné záběry z prostředí vysokých škol, ačkoliv to vedle divadel a náměstí byla hlavní ohniska dění. Je to zvláštní. Mám totiž dojem, že na stávkovém výboru neustále někdo něco říkal do kamer. Jedna z příčin bude zřejmě v tom, že v televizním zpravodajství se tehdy nově používala videotechnika, která byla drahá a z ekonomických důvodů se záznamy po použití mazaly a kazety se přetáčely. Ze stejných důvodů byly samozřejmě omezeny i nezávislé zdroje.

Brněnský Listopad

Námět, scénář a režie: Jiří Voráč, střih: Jiří Mikula. Masarykova univerzita, 2019, 58 min.

Střihový dokument z archivů České televize a nezávislých zdrojů (Aleš Záboj, Jiří Vanýsek ml., Vít Kopřiva, Jiří Krejčí) o listopadu 1989 v Brně a na jižní Moravě. Film přináší neobvykle autentickou, lokální a všednodenní perspektivu vyprávění a na pozadí velkého příběhu nadšení a přesvědčení vyjevuje obraz malých dějin plný paradoxů, kouzla nechtěného i humoru. Film vznikl speciálně u příležitosti Festivalu 30 let svobody, který pořádala Masarykova univerzita v Univerzitním kině Scala. V rámci jeho programu byl 17. listopadu 2019 uveden ve světové premiéře. Film byl podpořen MŠMT.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688