Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  28.01.2020 15:31:47, aktualizováno 02.02.2020 09:00:24

Shorty na CETV zastavily pokles, u Tesly trend nepřerušen

Po pondělním uzavření trhů americké burzy zveřejnily pravidelné půlměsíční statistiky týkající se tzv. short pozic. Dle nich se oproti stavu na konci roku 2019 v první polovině ledna, tedy vlastně před startem výsledkové sezóny, pohled investorů na trhy v globále příliš nezměnil.

Připomenout lze, že v prosinci na NYSE přitom poměrně výrazně objem sázek na pokles klesal, zatímco na Nasdaq šlo zejména v druhé polovině měsíce hovořit naopak o solidním nárůstu. Na Nasdaq se tak objem short pozic na konci roku dostal dokonce na nejvyšší úrovně od října 2015.

A první polovina ledna přinesla drobné pokračování trendu v nedůvěře v trh. Objem short pozic na Nasdaq vzrostl o dalších zhruba 21,3 mil. akcií, resp. o 0,23 %. Celkově zde tedy bylo k polovině měsíce od investorů prodáno na krátko 9,26 mld. akcií. Na NYSE pak 16,48 mld. akcií, když došlo k nárůstu vlastně o zanedbatelných 6 mil. akcií.

 

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na akciích CETV se drží u minim

Od oznámení převzetí mediální Central European Media Enterprises (CETV) ze strany skupiny PPF došlo především díky listopadovému vývoji v souhrnu k více než poloviční redukci short pozic. První polovina prosince pak přinesla poměrně nečekaný nárůst sázek na pokles, ke konci roku se však trend navrátil. Aktuální data v tomto ohledu zatím ukazují vlastně na stagnaci, když objem short pozic se v první polovině ledna zvýšil o nevýrazných 4,6 tis. akcií CETV. Short tak zůstávalo na 871 tis. akcií. Minimálně za poslední dekádu tedy s převahou stále nejméně.

 

U mediální společnosti se stále čeká na zveřejnění data reportu hospodářských výsledků. Obvyklé avízo firma vydává týden předem, loni se s čísly představila 6. února. Vzhledem k zmiňovanému převzetí firmy však kurzovou reakci stejně očekávat nelze. Trh spíše hledí na zprávy ohledně regulatorního schvalování, příp. na právní spory akvizice. A samozřejmě na valnou hromadu 27. února, která „bude muset“ převzetí posvětit.

Tesla a výsledky

Společnost Tesla (TSLA) představí hospodářské výsledky za 4. čtvrtletí již zítra 29. ledna po uzavření trhů. Kromě samotných čísel za uplynulé období se však bude sledovat zejména výhled. Právě především očekávání dalšího růstu společnosti bylo v posledních týdnech hlavním hnacím motorem akcií. Za loňský rok akcie Tesla (TSLA) přidaly nakonec 88 % a letos si i přes pondělní pokles na 558 USD připisují přes 33 %. Trh tak nadále oceňuje firmu na více než 100 mld. USD, tedy na více než koncern Volkswagen. Po Toyotě je tedy Tesla nyní druhou nejcennější automobilkou na světě, přestože příjmy firmy jsou v porovnání ještě stále v jiných řádech. Nevejde se zřejmě ani mezi prvních 20 automobilek. Očekávané budoucí 12měsíční příjmy se dle dat společnosti Refinitiv u Tesly odhadují na 31 mld. USD, zatímco u zmiňované Toyoty na 276 mld. USD, Volkswagenu na 283 mld. USD či třeba u Daimleru na 191 mld. USD…

Jak jsme v úvodu ledna informovali, loni Tesla prodala dle předběžných údajů 367 500 vozů. Dynamika posledního 50 % meziročního růstu se letos nejspíše sníží. Trh očekává v průměru produkci, resp. prodeje okolo 465 tis. vozů Tesla. Sledovat se zítra budou od firmy jistě i časové plány ohledně evropské gigafactory u Berlína, letošní uvedení v život Modelu Y, Semi či dalšího pokroku autopilota. A investoři jistě hledí s čím se Elon Musk letos pochlubí, když pro avizoval představení „většinou lidí neočekávanou technologii“.

Shorty na akciích Tesla atakují roční minima

Z hlediska short pozic došlo u akcií Tesla (TSLA) k jejich poklesu již šesté reportované období v řadě. V první polovině ledna konkrétně o více než 1,3 mil. akcií. Short tak zůstávalo necelých 25 mil. akcií, méně bylo na titulu naposledy zashortováno ke konci loňského ledna.


I přes pokračující pokles sázek na pokles lze titul stále na Wall Street považovat dlouhodobě za jeden z nejzashortovanějších. Celá emise nyní čítá zhruba 180 mil. akcií, short tedy zůstává téměř 14 % emise. Pokud navíc vezmeme vlastnictví zhruba 20 % akcií ze strany Elona Muska, vychází podíl shortů ve vztahu k tzv. free floatu ještě výrazněji.  

Uvidíme, zda zítřejší zprávy ze společnosti budou pro akcie novým impulsem, či vlastně spíše dojde na pořekadlo „Buy the rumor, sell the news“ (kupte fámu, prodejte zprávu).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   0:34  23. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688