Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  28.01.2020 09:29:03

HN: Avast prodával data uživatelů svých antivirů


Původem český výrobce antivirů Avast a AVG prodává podrobná data o sto milionech svých uživatelů prostřednictvím dceřiné společnosti Jumpshot. Napsaly to včera na internetu Hospodářské noviny, podle kterých to ukazuje společné vyšetřování serverů Motherboard a PCmag. Avast podle HN v pondělí vydal oficiální vyjádření pro média, ve kterém informace zveřejněné zahraničními médii nepopírá. Vyjádření Avastu Patria.cz zjišťuje.

"V prosinci roku 2019 jsme rychle reagovali, abychom naplnili standardy webových prohlížečů. Nyní tak naše rozšíření online zabezpečení tyto požadavky splňuje. Ve stejném období jsme kompletně zrušili praxi používání dat z doplňku webového prohlížeče pro jakékoliv jiné účely mimo jádro bezpečnostních aplikací, včetně sdílení s naší dceřinou společností Jumpshot,“ uvedl Avast podle HN. "V prosinci roku 2019 jsme rychle reagovali, abychom naplnili standardy webových prohlížečů. Nyní tak naše rozšíření online zabezpečení tyto požadavky splňuje. Ve stejném období jsme kompletně zrušili praxi používání dat z doplňku webového prohlížeče pro jakékoliv jiné účely mimo jádro bezpečnostních aplikací, včetně sdílení s naší dceřinou společností Jumpshot.

Ujišťujeme, že Jumpshot nezískává osobní identifikovatelné informace, včetně jména, e-mailové adresy nebo kontaktních údajů. Uživatelé vždy měli možnost odhlásit se z odesílání dat společnosti Jumpshot. Od července 2019 jsme začali zavádět výslovné přihlášení ke sběru informací u nových instalací našeho antivirového softwaru, a nyní tuto výzvu zobrazujeme stávajícím uživatelům našeho bezplatného antiviru. Tento proces bude dokončen v únoru 2020.

Jumpshot Avast koupil před sedmi lety jako výrobce nástrojů pro optimalizaci výkonu PC, napsaly HN. Problém, na který Motherboard a PCMag upozorňují navazuje na zjištění z konce loňského roku. Mozilla, Opera a následně Google odstranily ze svých prohlížečů rozšíření antivirových systémů Avast a AVG kvůli tomu, že podle tvůrců aplikace AdBlock Plus sbírají uživatelská data a odesílají je na servery Avastu.

Už první zjištění o sběru uživatelských dat Avast hájil s důrazem na to, že odesílaná data nelze vztáhnout ke konkrétním uživatelům, napsaly také HN. Dokumenty získané ze společnosti Jumpshot ale podle deníku ukazují, že každý uživatel, který používá rozšíření webového prohlížeče od Avastu pod značkou Avast nebo AVG, má přidělený jednoznačný identifikátor. Ten se prý změní pouze v případě, že uživatel kompletně odinstaluje a znovu nainstaluje produkty Avastu.

„Naše Zásady ochrany osobních údajů detailně popisují ochranu, kterou poskytujeme svým uživatelům. Uživatelé mohou také upravit úroveň ochrany osobních údajů s pomocí širokého spektra nastavení dostupných v našich produktech, včetně kontroly nad sdílením jakýchkoliv dat. Dobrovolně naplňujeme požadavky GDPR a Kalifornského zákona na ochranu osobních údajů napříč celou globální uživatelskou bází. Máme dlouhou historii ochrany uživatelských zařízení a dat proti škodlivému softwaru a uvědomujeme si a bereme vážně zodpovědnost vyvážit ochranu osobních dat a nutné použití dat pro naše bezpečnostní produkty," tvrdí Avast ve svém sdělení pro média, na které se odvolávají HN.

Akcie Avast klesají ráno na pražské burze o 4,4 %. Společnost Peel Hunt dnes zahájila analytické pokrytí titulu, který se obchoduje i v Londýně, s cílovou cenou 405 GBp a doporučením "prodat".

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688