Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.01.2020 13:20:00

Gornicka: Jak se v Evropě rozpadal nemístný utahovací optimismus

Po finanční krizi se prudce zvýšilo vládní zadlužení v řadě zemí. V Evropě docházelo ke zvyšování daní či snížení vládních výdajů s cílem tento trend zvrátit. Spolu s tím se ale také rozvířila debata o tom, jaký má podobné fiskální utažení skutečně dopad na produkt a dluhy. Lucyna Gornicka, Christophe Kamps, Gerrit Koester a Nadine Leiner-Killinger na stránkách VoxEU poukazují na to, že v letech 2011 a 2012 (tedy na vrcholu krize v Evropě) se růst produktu v těch nejvíce zkoušených zemích pohyboval hluboko pod dřívějšími odhady. Tato chyba v prognózách pak podle některých ekonomů pramenila zejména z příliš optimistického pohledu na výši fiskálního multiplikátoru. Tedy z proměnné, která ukazuje, jak citlivá je ekonomická aktivita na změny ve fiskální politice. Gornicka a její kolegové se věnují tomu, nakolik k této chybě skutečně došlo a co z toho plyne pro budoucnost.

Ekonomka dospěla k závěru, že experti pracující pro Evropskou komisi postupně zvyšovali své odhady výše fiskálního multiplikátoru. Mezi roky 20092011 se doporučení komise opírala o předpoklad, že multiplikátory se pohybují kolem hodnoty 0,25, ale někteří dokonce předpokládali nulový multiplikátor. To bylo výrazně pod hodnotou, která byla v té době považována za standardní (0,5). Mezi roky 20122015 se ale používané multiplikátory dostaly na hodnotu kolem 0,66.

Počáteční nízké hodnoty spočívaly na předpokladu, že fiskální utahování nebude mít žádný znatelný dopad na ekonomickou aktivitu. Ten byl podle ekonomky široce rozšířen stejně jako názor, že soukromý sektor bude z fiskálního utahování nadšený. Tedy že opadnou jeho obavy z rostoucí míry zadlužení a rozpočtových deficitů. Jenže s tím, jak krize pokračovala, se ukazovalo, že důsledky fiskálního utahování dopadají na produkt citelně a nedochází tudíž ani k poklesu míry zadlužení. A to se postupně odráželo i v růstu používaných multiplikátorů.

Na tento jev poukazoval již Olivier Blanchard, který doporučoval začít s multiplikátorem ve výši 0,5 a postupně jej upravovat podle toho, jak se skutečný produkt odchyluje od projektované hodnoty. Po krizi se podle Blancharda nakonec ukázalo, že skutečné multiplikátory se nacházely znatelně nad hodnotou jedna. To znamená, že fiskální konsolidace dopadla na produkt s větším razancí, než by odpovídalo její samotné výši. Ovšem ekonomka tvrdí, že podle jejího výzkumu situace tak vážná nebyla a multiplikátory zůstaly pod klíčovou jedničkou. I tak ale byly dopady fiskálního utažení mnohem citlivější, než se na počátku předpokládalo.

V následujícím grafu ekonomka a její kolegové ukazují, jak se postupně zvyšoval multiplikátor, kterému odpovídaly projekce Evropské komise. Spolu s tím je vyznačen počet takzvaných EDP (procedura nadměrného deficitu - Excessive Deficit Procedure). Nejvíce EDP nalezneme ve druhé polovině roku 2009, kdy se zároveň pracovalo s předpokladem, že multiplikátor leží extrémně nízko. Tedy že ekonomická aktivita nebude na rozpočtové utažení reagovat nijak citlivě:



Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688