TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  28.01.2020 12:44:18

Boj s alkoholem a drogami selhává. Řidiče to přitom může stát miliony.


Nulová tolerance alkoholu za volantem nefunguje tak, jak by měla. Opilých a zfetovaných řidičů na českých silnicích stále přibývá. Nejde přitom “jen” o tresty za porušení zákonů, řidiče neodstraší ani obrovské náklady, které jsou spojeny s náhradou vzniklých škod. I pojišťovny v případě nehody za přítomnosti alkoholu nebo drog uplatňují nulovou toleranci a pojistné plnění vymáhají po viníkovi kolize. Příklady z praxe ukazují, že jde často o milionové částky.

Začátkem roku jsme se dozvěděli nelichotivou zprávu: i když Češi v globálním žebříčku konzumentů alkoholu klesli na čtvrté místo, spotřeba zase roste. A ukázalo se to i v statistikách nehod loňského roku. Loni se na silnicích stalo pod vlivem alkoholu nebo drog podle 4.896 nehod, což je nejvyšší počet za posledních 5 let.

Přes nulovou toleranci stále nedaří snižovat počet havárií, navíc stál alkohol nebo droga loni za téměř každou desátou smrtelnou nehodou.

Pojišťovnám u nehod s alkoholem vychází více než dvojnásobné riziko zranění a úmrtí proti ostatním nehodám, protože u 44 % nehod tohoto druhu dochází ke zranění nebo úmrtí účastníků dopravní nehody.

Realita je mnohem horší

Navíc statistiky nejsou úplné. Významnější zkreslení přinesla ale praxe, kdy k nehodám bez zranění, jen s menší ”plechovou“ škodou, není třeba přivolávat policii. Není-li tedy řidič opilý tak, aby jeho stav vzbudil pozornost jiného účastníka nebo svědka nehody, nebo je-li motorista pod vlivem alkoholu nebo drog jediným účastníkem, pojišťovna a ani policie se to nedozví.

Například experti UNIQA pojišťovny odhadují, že v průměru každoročně řeší ”přiznaných“ případů alkoholu nebo drog asi 20 v havarijním pojištění a asi 50 v povinném ručení. ”Mnohem více bude událostí, kdy opilý účastník z místa nehody odjede, policii nepřivolá a nehoda se hlásí pojišťovně později jako nešetřená policií. Takových havárií budou u nás každý rok ve skutečnosti jistě vyšší stovky,“ komentoval Jiří Moravec, šéf likvidace škod z pojištění dopravních prostředků UNIQA.

 

Jde o miliony

Nulová tolerance alkoholu za volantem se promítá i do nulové tolerance pojišťoven - jde o vědomé hrubé porušení základních pravidel silničního provozu. Plnění z havarijního pojištění pojišťovny rezolutně odmítají.

Poškozený účastník sice náhradu za jemu vzniklou škodu z povinného ručení viníka dostane, ale viník musí celou částku zaplatit pojišťovně zpátky, Když to neudělá dobrovolně ve stanovené lhůtě, pojišťovna vždy pojistné plnění vymáhá zpět.

“Při opakované události, kde hrály roli návykové látky, lze zákazníkovi pojistnou smlouvu vypovědět. Jedinou výjimkou je situace, kdy změřená hladina alkoholu u motoristy nepřesahuje hranici běžné tolerance bagatelní úrovně odpovídající možné odchylce měřícího přístroje,” vysvětluje mluvčí, UNIQA pojišťovny Eva Svobodová.

 

 

Příběhy, které varují

Reálné případy? Na jaře 2018 podnapilý řidič nedal z vedlejší silnice přednost autu na hlavní a došlo ke střetu. Své vozidlo viník nedokázal ani po srážce ubrzdit a pokračoval v jízdě, prorazil oplocení domu stojícího na křižovatce, projel zahradou a zastavil až nárazem do zdi objektu. Oba řidiči byli zraněni; naštěstí jeli ve vozidlech sami. Po převozu do nemocnice byla dechovou zkouškou zjištěna u viníka přítomnost alkoholu.

Po bezmála dvou letech je zřejmé, že celková škoda, kterou bude pojišťovna vymáhat po viníkovi nehody, převýší milion korun. Do částky odškodnění se započítávají i vyplacené nároky poškozených (poškozený řidič, majitelé domu se zahradou) i náklady na zasahující hasiče, právníky poškozené strany, náklady na zdravotní asistenci zraněného řidiče a další výdaje.

Další tragický příklad se táhne dokonce od roku 2015: Řidič nepřiměřenou rychlostí “sekal” zatáčky v severních Čechách a srazil motocyklistu jedoucího při pravé straně. Ten sjel do příkopu a narazil s motocyklem do stromu. Auto ještě chvíli kličkovalo po silnici a pak se také zastavilo o kus dál v příkopu o strom.

Motocyklista byl na místě mrtev, v autě viníka se vážně zranila spolujezdkyně i řidič. Oba byli transportováni do nemocnice, kde se krevní zkouškou zjistilo u řidiče požití drog.

Za hrubé porušení pravidel je zdrogovaný šofér povinen splatit pojišťovně veškeré plnění vyplácené poškozeným. Kromě újmy na zdraví motocyklisty i spolujezdkyně, škody na motocyklu, škody na porostu a komunikaci a nákladů na zásah hasičských sborů také nemajetkovou újmu pozůstalým a pohřebné. “Celkově jde už nyní o částku převyšující milion korun a lze předpokládat, že se dále navýší,” upozorňuje Svobodová.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688