Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  24.01.2020 16:19:50

Chalaux: Překvapivě hladké vysvětlení jedné ekonomické záhady

Jakou roli hraje vývoj v globální ekonomice a globální poptávka při domácích inflačních tlacích? Ekonom Thomas Chalaux tvrdí, že pokud by měl vývoj globální poptávky významný vliv, omezovalo by to schopnost domácích centrálních bank dosahovat jejich inflačních cílů. Následně poukazuje na novou studii Banky pro mezinárodní vypořádání plateb BIS, která se tomuto tématu věnuje.

BIS se konkrétně věnovala vztahu mezi produkční mezerou ve světové ekonomice a inflačními tlaky v některých vyspělých zemích. A zjistila, že globální poptávkové tlaky jsou důležitým faktorem, který chování inflace v těchto zemích vysvětluje. Jiní ekonomové ale podle Chalauxe nebyli schopni tyto výsledky potvrdit a podle nich hrají největší roli tradičně zmiňované proměnné, jako je domácí zaměstnanost či importovaná inflace. Celkově tedy máme k dispozici protichůdné závěry, což jde ale podle ekonoma „překvapivě hladce“ vyřešit.

Studie, které potvrzují vztah mezi globální poptávkou a lokální inflací, berou podle ekonoma v úvahu většinou celkový pohyb cen. Ty, které přichází s opačnými závěry, ale většinou pracují s inflací jádrovou, která je na rozdíl od celkové očištěna o pohyb cen volatilních položek, jako jsou ceny energií a potravin. Jak ovšem ekonom dodává, globální tlaky by měly mít největší vliv právě na tyto oblasti – energie, komodity, potraviny. To znamená, že by měly být více patrné v celkové inflaci než v inflaci jádrové.

Tuto tezi potvrzují i jednoduché grafy, které srovnávají korelaci mezi produkční mezerou na straně jedné (osa x) a oběma typy inflace na straně druhé:



K podobnému závěru podle ekonoma dojdeme při pohledu na jednotlivé vyspělé země. Sledujeme-li vztah mezi globální produkční mezerou a celkovou inflací, vidíme, že je nejasný. Situace se ale mění, jestliže namísto inflace celkové pracujeme s inflací jádrovou. Z takového závěru tedy plyne, že centrální banky by měly pozorně sledovat celkovou domácí inflaci v době, kdy se v zahraničí přehřívá více zemí najednou. K tomu je dobré dobře zvažovat, které měřítko inflace používat. Zkušenosti z posledních desetiletí navíc ukazují, že „rozdíly mezi jádrovou a celkovou inflací mohou přetrvávat po velmi dlouhou dobu a tudíž bychom je neměli ignorovat s tím, že jde o krátkodobý šum“.

Zdroj: Oecdscope

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688