Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  24.01.2020 10:51:26, aktualizováno 25.01.2020 10:51:26

Firmy v průmyslu už trápí spíše nedostatečná poptávka než nedostatek lidí (komentář analytika)

Vzedmutí optimismu v závěru roku je pryč a nastupuje opět o něco skeptičtější očekávání ze strany podnikatelů i spotřebitelů.

Podle dnes zveřejněných ukazatelů důvěry z dílny statistického úřadu se nálada v české ekonomice v prvním měsíci letošního roku mírně zhoršila v průmyslu a také ve stavebnictví, kde se doposud držela na velmi vysokých hodnotách. Průmyslové firmy rovněž přehodnotily svá očekávání pro nejbližší kvartál směrem dolů.

Hlavním problémem už zdaleka není nedostatek zaměstnanců, ale nedostatečná poptávka. Zatímco necelých 23 % si stěžuje na nedostatek zaměstnanců, pro 41 % podniků je už hlavním problémem poptávka. Naposledy tak významnou roli měla poptávka v roce 2015. Na opadnutí zájmu si přitom začínají více stěžovat i stavební firmy, nicméně stále vidí jako větší problém nedostatek zaměstnanců.



Méně optimisticky vidí letošní rok i spotřebitelé, kteří se (nejspíše pod tlakem horších zpráv) více obávají zhoršení celkové ekonomické situace, nikoliv své vlastní.

Zhoršující se ukazatele důvěry korespondují s útlumem, který česká ekonomika v posledním půlroce prožívá. Ten se odehrává především v průmyslu, nicméně ušetřeny nebudou ani některá další odvětví. Přesto existuje velká šance, že jde jen o dílčí cyklické zpomalení, které je ve své podstatě dokonce i žádoucí.

Tento závěr podporuje i stále patrnější stabilizace ekonomik na západ od našich hranic. Předběžné výsledky indexů německých nákupních manažerů dopadly zase o něco lépe než minule, a to dokonce i v tamním průmyslu. Nejde sice o zásadní zlepšení, nicméně jde o další potvrzení očekávané stabilizace ekonomiky, která bude mít (sic se zpožděním) pozitivní dopad na vývoj tuzemského průmyslu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688