TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  24.01.2020 08:07:26

Koronaviru podlehlo už 25 lidí. Úmrtnost u koronaviru je zhruba dvakrát vyšší než u běžné chřipky

Na zápal plic způsobený koronavirem v Číně zemřelo už nejméně 25 lidí, počet nakažených přesáhl osm stovek. Ve městě Wu-chan, které úřady uzavřely, zdravotníci nestíhají přijímat pacienty. Kapacity nemocnic jsou nedostatečné. Dosavadní vývoj ukazuje, že úmrtnost u koronaviru je zhruba dvakrát vyšší než u běžné chřipky.

Smrtící epidemie koronaviru si v Číně vyžádala už nejméně 25 životů. Čínská televize CTGN dokonce uvádí, že mrtvých je už 26. Skutečný rozsah nákazy není známý, zdá se však, že je nemoc smrtelnější než sezónní chřipka. Počet potvrzených případů nakažení se v pátek vyšplhal na 846, což znamená, že úmrtnost je zatím tříprocentní. 

Studie čínských vědců z podzimu roku 2019 uvádí, že každý rok na chřipku v Číně zemře 88 100 lidí, takže úmrtnost se pohybuje mezi 1,6 a 2,6 procenty. Zatím však nový kmen koronaviru není smrtelnější než koronaviry SARS a MERS. Úmrtnost kmenu SARS je kolem 10 procent, zatímco MERS zabil 34 procent nakažených.

Epidemie nového koronaviru se ale mezi lidmi rychle šíří a jaké bude mít následky, je zatím nejisté. Čína proto ve čtvrtek uzavřela tři města v provincii Chu-pej, která je nákazou postižena nejsilněji. Situace je nejhorší ve městě Wu-chan, kde zemřely téměř všechny oběti viru.

Zdravotní péče ve městě je na pokraji kolapsu - nemocnice nezvládají nápor pacientů a zdravotní personál je vyčerpaný. Ve čtvrtek započala stavba nové nemocnice ve Wu-chanu, která by měla mít kapacitu tisíc lůžek a sloužila by pouze pro pacienty nakažené koronavirem.

Stavba by měla být hotová už 3. února. Wu-chan se inspiroval Pekingem, který v roce 2003 kvůli epidemii koronaviru SARS dokázal postavit nemocnici za méně než sedm dní.

 

Počet nakažených stoupl i za hranicemi Číny. Dalšího nakaženého ohlásilo Japonsko a Jižní Korea. Nemocné má už i Hongkong. Virus se zatím drží v oblasti jihovýchodní Asie, výjimku představují Spojené státy. Ve čtvrtek se objevila zpráva, že nakaženého má i Saúdská Arábie, ukázalo se však, že zdravotní sestra indického původu byla nakažena jinou nemocí. Koronavirus se prozatím drží mimo Evropu, podezření z nákazy ale už hlásily například britské úřady.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688