Cez.cz (ČEZ)
Dovolená  |  24.01.2020 00:00:00

Industriální turistika byla i vloni na vzestupu - Na severu Čech zavítalo vloni na prohlídku energetických provozů téměř 13 000 osob

Na severu Čech zavítalo vloni na prohlídku energetických provozů téměř 13 000 osob

Severní Čechy Návštěva některého z výrobních zdrojů energie a tepla Skupiny ČEZ v České republice si v posledních letech trvale vydobyla místo v kalendářích nejen tuzemských, ale i zahraničních zájemců o technickou turistiku. Podle statistik návštěvnosti infocenter a energetických provozů ČEZ se tak rozhodlo vloni poznat různé formy výroby elektřiny celkem 244 365 lidí, tedy meziročně o 9 111 více. Konkrétně na severu Čech to během roku 2019 bylo 12 804 osob, tedy o 886 více než předchozím roce. Pravděpodobně již stálým tahákem se pro většinu z nich stalo Informační centrum klasické energetiky v Elektrárně Ledvice s nejvýše umístěnou oficiální rozhlednou v České republice.

Do Informačního centra Ledvice zavítalo vloni 7 808 osob. Většina z nich si pochopitelně nenechala ujít ani výstup na severní ledvické dvojče, což je jedna z podpůrných věží kotelny vysoce ekologického výrobního bloku 6 (dříve během stavby a zkušebního provozu Nový zdroj). Samozřejmostí byly například prázdninové návštěvy dětí z příměstských táborů v okolí a hlavně telefonické či e-mailové objednávky zájemců z celé republiky o výstup na rozhlednu a také předem naplánované exkurze žáků a studentů ze základních, středních a vysokých škol nejen z Ústeckého kraje, ale třeba i Prahy, Ostravy, Plzně a Ostrova.

Významným prubířským kamenem se během loňského Adventu pro infocentrum stala vůbec první večerní prohlídka s možností prohlédnout si nejen nasvícenou elektrárnu z ptačí perspektivy. Zájem předčil naše očekávání. Během necelých čtyř hodin přišlo 250 lidí, jednotlivci, skupinky přátel i rodiče s dětmi. Večerní výstupy na rozhlednu proto připravíme i letos, věříme, že se stanou jedním z trvalých taháků ledvické sezony, říká Kateřina Bartůšková, vedoucí informačních center ČEZ.

Co do počtu návštěvníků se na druhém místě umístilo Návštěvnické a vzdělávací centrum Elektrárny Tušimice, bylo jich celkem 2 462. Tradičně hojná byla návštěvnost středoškoláků a žáků základních škol ze severních a západních Čech. V rámci poskytnutí zázemí vzdělávání v oborech elektro nelze opomenout třídenní Energetickou maturitu Skupiny ČEZ pro nejlepší středoškolské studenty fyziky a také týdenní blokovou výuku vysokoškoláků ze Západočeské univerzity Plzeň. Ze zahraničí jsme tu měli několik skupin z Dánska. Jedna byla vyloženě učitelská a v dalších byli lidé mající profesně blízko k energetice, uvedla Marie Tučková, manažerka návštěvnického a vzdělávacího centra v Elektrárně Tušimice. Jak dodala, malá vodní elektrárna Želina na řece Ohři přivítala vloni 341 zájemce o prohlídku.

Elektrárnu Počerady, a. s., se stala cílem 272 osob. Již po pětadvacáté například do elektrárny zavítali po Velikonocích studenti z ČVUT Praha na svou týdenní praxi. Ve druhém pololetí pak byla rovněž tradiční návštěva anglických studentů z Nottinghamu a jejich českých kolegů z fakulty životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. I další návštěvníci se rekrutovali z řad středo a vysokoškoláků, například se jednalo o studenty z gymnázií v Žatci a Lovosicích, posluchače přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy nebo Vysoké školy báňské v Ostravě.

Stranou prohlídek nezůstal ani Paroplynový cyklus Počerady Skupiny ČEZ. V rámci šestnácti exkurzí jsme s technologií a provozem jedné parní a dvou plynových turbín seznámili 250 návštěvníků. Vesměs se jednalo o menší skupiny, přičemž největší byly z Anglie a ČVUT Praha. Účastníci těchto dvou exkurzí navštívili i výrobní provoz Elektrárny Počerady, takže měli co porovnávat, poznamenal Martin Borovský, vedoucí odboru péče o zařízení paroplynového cyklu.

Teplárna Trmice je jediným výrobním provozem Skupiny ČEZ, který je výhradně zaměřený na výrobu tepla pro města Trmice a Ústí nad Labem. Je proto logické, že ji převážně navštěvují právě ústečtí středoškoláci se svým pedagogickým doprovodem, konkrétně ze SPŠ středisko Stříbrníky a SPŠ v Resslově ulici, případně z Gymnázia a SOŠ dr. Šmejkala. Seznámit se s tím, jak se vyrábí teplo, ovšem přišli hned dvakrát i místní, a to žáci z Praktické a speciální základní školy v Trmicích. Tradičně přijeli rovněž posluchači ČVUT Praha a UJEP Ústí nad Labem. Včetně dalších zájemců o prohlídku, například i kolegů z ČEZ ESCO a ČEZ Distribuce se pak celkový počet loňských návštěvníků ustálil na 350.

Vodní elektrárna Střekov na řece Labi přivítala vloni 1 407 zájemců o prohlídku. Nejvíce jich tradičně přišlo během Světového dne vody, u příležitosti Zahájení turistické sezony a v rámci Dnů evropského dědictví. Tyto dny otevřených dveří přitom nejvíce lákaly rodiny s dětmi, ale i jednotlivce zajímající se o technické památky. Vodní dílo se rovněž stalo cílem školních exkurzí (vesměs školáci a středoškoláci z Ústí nad Labem a Děčína).Přijeli si ho například prohlédnout i členové Svazu tělesně postižených z Klášterce nad Ohří či Klubu českých turistů v Rumburku. Vysokoškoláci byli z Vysoké školy báňské v Ostravě.

Ota Schnepp , mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688