Makroekonomika  |  23.01.2020 16:21:24

Okénko trhu - ECB intenzivně pracuje na revizi strategie

Evropská centrální banka na dnešním zasedání podle očekávání ponechala měnovou politiku beze změny. V platnosti tak zůstávají stávající úrokové sazby a pokračovat bude i program nákupu aktiv v hodnotě 20 mld. EUR měsíčně. Změn nedoznal ani ekonomický výhled bankéřů ve Frankfurtu, kteří tak očekávají pokračování mírného ekonomického růstu, který brzdí hlavně slabý zpracovatelský průmysl, jež trpí ochlazováním mezinárodního obchodu. Pozitivně podle nich naopak působí pokračující vysoká zaměstnanost, rychlý růst mezd a vstřícná měnová politika, jež usnadňuje úvěrové financování spotřeby i investic. Inflace v eurozóně se jemně zvyšuje, nicméně z velké části je to dáno vlivem cen energií a stále má velice daleko k cíli, který se nachází těsně pod 2 %. ECB ústy své šéfky Christine Lagardeové zopakovala apel na vlády členských zemí unie aby, pokud jim to situace umožňuje, zvážily možnost doprovodit snahy ECB i fiskální stimulací. 

Na tiskové konferenci následující po vyhlášení rozhodnutí rady guvernérů, se rozjela poměrně živá diskuze, která umožnila nahlédnout na postoj Lagardeové, jež je v úřadu poměrně krátce, na několik ožehavých témat. Lagardeová vnímá pozitivně vývoj vyjednávání mezi USA a zbytkem světa, který se podle ní alespoň momentálně stáčí spíše k diskuzím nežli represi. Rizika do budoucnosti tak sice nadále vnímá jako vychýlená směrem dolů, nicméně již méně, než na posledním zasedání. Mnoho prostoru bylo věnováno i avizované reformulaci obecné strategie ECB. Lagardeová potvrdila, že by ji ráda představila do konce roku 2020 a měla by zahrnovat veškeré oblasti činnosti banky od analýz přes nástroje měnové politiky až po komunikaci navenek. Lagardeová ovšem odmítla naznačit, zda a případně jak by mohl být změněn inflační cíl. V neposlední řadě bylo mnoho pozornosti věnováno i deklarovaným snahám využít ECB jako nástroj boje proti klimatickým změnám. Ani v tomto směru nechtěla být její šéfka příliš konkrétní, nicméně potvrdila, že intenzivně studuje možnosti takových intervencí. Klimatickou změnu podle ní lze vnímat jako hrozbu pro finanční stabilitu a proto není vyloučeno, že by se boj proti ní dal zahrnout pod zákonný mandát ECB. Jako možnou munici pro boj proti klimatickým změnám zmínila například nákupy korporátních dluhopisů. Z aktuálních témat se Lagardeová vyjádřila i k brexitu, na který je podle ní eurový finanční systém dostatečně připraven. Naproti tomu stárnutí populace a úpadek evropské konkurenceschopnosti si podle ní bude žádat větší pozornost.

Euro na dnešní kroky ECB reagovalo oslabením jak vůči dolaru, tak i české koruně. Ta tak zaznamenala mírné posílení a momentálně se obchoduje v blízkosti EUR/CZK 25,14.

Autor: Vít Hradil, analytik 
Editor: Luboš Růžička, analytik 
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.03.2024Revize operačního režimu ECB bez zásadního dopadu na trh ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
13.12.2021Ranní okénko - Pozornost trhu se upíná na Fed a ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
22.07.2021Ranní okénko - Jednání ECB poprvé od změny strategie Markéta Höfferová (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688