TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  22.01.2020 09:59:45

Rada strhala důchodovou reformu. Ministerstvo si hodnocení pochvaluje


Národní rozpočtová rada se v úterý vyjádřila k novému návrhu důchodové reformy z pera ministerstva práce a sociálních. Kromě několika drobných pochval však kladným hodnocením příliš neplýtvala.

Novou důchodovou reformu představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v první půlce ledna. Přílišných pochval se návrh ovšem nedočkal. "Prezentované návrhy zatím nepřináší systémové řešení udržitelnosti důchodového systému v České republice. V tomto kontextu je nutné uvést, že již existující nastavení důchodového systému lze z dlouhodobého hlediska označit za neudržitelné," prohlásila Národní rozpočtová rada (NRR).

Rada na návrhu reformy naopak vyzdvihla, že u každé její varianty ministerstvo uvedlo, o jakou část hrubého domácího produktu (HDP) je třeba navýšit výdaje na důchody. "Na druhou stranu však žádná z předložených variant tento problém významně neřeší, nebo ho dokonce zhoršuje," doplnila rada.


NRR také navrhuje, aby se více pozornosti věnovalo soukromému důchodovému spoření, úpravy by se tak měly dotknout již existujícího třetího pilíře.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se ve svém vyjádření ke kritice rady ovšem problémovým částem vyhnulo a potěšeně vyzdvihlo skromných pochval, kterých se mu dostalo. Ty se týkaly možnosti snížení pojistných sazeb a daní z práce, také zjednodušení systému a lepší informovanosti o budoucí výši důchodů.

"Ministerstvo práce a sociálních věcí vítá vyjádření Národní rozpočtové rady ČR k důchodové reformě. Zpráva NRR potvrzuje závěry Komise pro spravedlivé důchody, že udržitelnost důchodového systému musí být postavena i na reformě daňového systému," uvedlo ministerstvo

"Peníze na budoucí důchody nechceme hledat ve větším zdanění lidí, naopak bychom se měli zaměřit na zdanění kapitálu. ČSSD prosazuje zdanění bank a velkých nadnárodních korporací. Smyslem důchodové reformy je, aby lidé měli po celoživotní práci důstojné důchody, které porostou v souladu s ekonomickým vývojem,“ řekla Maláčová.


Vyjádření NRR k jednotlivým variantám důchodové reformy:


Varianta úsporná jednoznačně potvrzuje závěry, které dlouhodobě prezentuje NRR, tedy že při zachování stávajícího věku odchodu do důchodu a stávající úrovně daňového a odvodového zatížení je možné udržitelnosti systému dosáhnout pouze snižováním hrubého náhradového poměru. (Hrubý náhradový poměr vyjadřuje podíl průměrného důchodu a průměrné hrubé mzdy)


Varianta spravedlivá s sebou přináší významný růst nákladů na penzijní systém jak bezprostředně po jejím případném zavedení, tak i v dalších letech. Její implementace by tak dlouhodobou udržitelnost veřejných financí velmi významně zhoršila.


Varianta technická představuje možnost, jak provést změnu výdajové struktury směrem k vyšší přehlednosti a srozumitelnosti, aniž by došlo ke zhoršení udržitelnosti systému. Zároveň však ukazuje, že ji není možné provést tak, aby si polepšili všichni.

 

 


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688