zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  21.01.2020 00:00:00

Město Zlín plánuje postupnou rekonstrukci na zlínském zámku



Město Zlín plánuje postupnou rekonstrukci na zlínském zámku

publikováno: 21.1.2020

Zlín - Budovu zámku čekají změny, čeká jej postupná rekonstrukce a v budoucnu by se měl stát multifunkčním zařízením, kde by své místo nalezlo několik institucí.

Město Zlín plánuje postupnou rekonstrukci zámku, jejímž cílem je, aby se zámek stal multifunkčním zařízením, kde by své místo nalezlo hned několik institucí. Do úvahy přichází umístění infocentra, Živého Zlína, Kanceláře architekta města, odehrávat by se zde mohly i kulturní akce. Důležitou roli při výběru umístěných institucí bude hrát smysluplnost a využitelnost. Rekonstrukce by se pak měla rozdělit do realizačních fází.

„Naším cílem je přilákání dalších návštěvníků do prostoru zámku. Postupnou rekonstrukcí chceme zámek posunout do podoby, kterou žádají občané i odborná veřejnost,“ řekl primátor Jiří Korec.

Na konci února se upraví nájemní smlouva s organizací Zlínský zámek o.p.s., která se dosud starala o provoz zámku, město tak převezme větší část pronajímaných prostor zpět do správy. Radnice se společností Zlínský zámek o.p.s. jednala, proběhlo jednání i se samotnými nájemci. „V rámci jednání jsme se dohodli na postupu. Vymezili jsme si prostory, které bude o.p.s. využívat a jaká část bude přímo využívána a spravována městem,“ doplnil náměstek Pavel Brada.

Rada města Zlína již dříve schválila výměnu oken, která je plánována na druhou polovinu letošního roku. Náklady na výměnu oken jsou odhadovány na 30 milionů korun, ta by měla odstartovat přidělením dotace. „Důležitým faktorem spuštění rekonstrukce oken bude přidělení dotace, která by mohla být ve výši až 50 % celkových nákladů. Pokud dotaci nezískáme, budeme muset výměnu oken zvážit. Pevně však věříme, že dotaci získáme,“ vysvětlil Jiří Korec.

Město plánuje jít cestou postupné rekonstrukce. Již dříve byly vyhotoveny tři architektonické dokumenty, které jsou podle odborníků v téměř 90 procentech shodné. Vedení města jedná s architektem Pavlem Míčkem, který vypracoval jednu ze studií revitalizace zámku. „Pavel Míček je autor studie kompletní přestavby zámku, má výborné znalosti a informace ohledně budovy zámku. Je pro nás tedy první volbou pro realizaci postupné rekonstrukce. V případě, že se nedohodneme, budeme oslovovat jiné architekty. V rámci rekonstrukce chceme vyměnit například topení, elektrické rozvody, opravy stěn, fasád i statické zajištění stropů,“ komentuje Pavel Brada.

Náklady na postupnou rekonstrukci by se mohly vyšplhat až na částku 90 milionů korun. Rekonstrukce by zajistila nutné opravy pro fungování objektu zámku. Nejednalo by se však o generální rekonstrukci, ta by byla dražší a časově náročnější.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688