uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  20.01.2020 14:44:34

Alkohol na evropských silnicích Čechy 10 let, Island a Polsko až doživotní zákaz řízení


Řízení pod vlivem alkoholu se děje i v zemích, kde je nulová nebo velmi nízká tolerance vůči alkoholu za volantem, což je celkem 11 států Evropy. Mezi nimi i Česká republika, kde se vloni odehrálo 4 627 dopravních nehod  zaviněných podnapilými řidiči. Přičemž zhruba nejvážnější následky způsobili ti, kdo měli v krvi 1,5 promile a více. Co jim za to hrozí?

Nejdříve řekněme, že oněch 11 zemí, kde je nulová či nízká tolerance k alkoholu pro řidiče, je v Evropě v menšině. Naopak většinu – zhruba 25 států, tvoří ty, kde je povolená hranice 0,5 promile alkoholu v krvi. V některých státech je to 0,2 promile a doslova jen pár zemí má hranici nastavenou od 0,8 promile (Velká Británie a Kypr). Hned ale dodejme, že onu stanovenou povolenou míru alkoholu doprovázejí vysoké pokuty za její překročení. A to včetně vysokých pokut – třeba ve Francii až 4 500 €, v Lucembursku až 10 000 €, v Belgii až 11 000 € .

Nejen to, řada zemí zná i ještě vyšší finanční postih, a to zabavení vozidla. Tento postih v případě nebezpečné jízdy či fatální havárie s 0,8 a více promile v krvi hrozí například ve Francii. Ve Španělsku může být vozidlo zabaveno dokonce i v případě, že se řidič odmítne podrobit dechové zkoušce nebo odběru krve.

Ani postihy jako v Norsku nebo Švýcarsku, kde se pokuta za nebezpečnou jízdu pod vlivem alkoholu vypočítává z daňového základu pachatele, a u cizinců například z ceny vozidla, není právě malým postihem.

Zásadní může být i rozhodnutí, že společně s pokutou bude následovat vězení. Ve Velké Británii a Finsku či Belgii například za jízdu pod vlivem hrozí odnětí svobody až na 6 měsíců, ve Španělsku na 8 měsíců, v Lucembursku až 3 roky.

Stejně zásadním postihem pro toho kdo překračuje zákon se může stát zákaz řízení. V řádu 1 roku je to třeba v Dánsku, 2 let ve Finsku, 3 let ve Francii, 4 let při opakovaném zadržení pod vlivem alkoholu v Irsku…

Jak jsme na tom v Čechách? Maximální postih se rovná až pokutě 50 000 , trestu odnětí svobody až na 3 roky a 10letému zákazu řízení. Zdá se, že je ČR z přísnějších zemí. Ne tak docela.

V Nitranském kraji na Slovensku překročil řidič v úseku s omezením rychlost o 119 kilometrů v hodině. V krvi měl 1,52 promile. Postih? Kromě jiného ho soud odsoudil k doživotnímu zákazu řízení motorového vozidla. Něco nebývalého? Ne tak docela. Ve Švédsku se ten, kdo se během 5 let dopustí pod vlivem alkoholu havárie, dočká toho samého. A institut odebrání oprávnění k řízení na doživotí zná a používá také Island. Novou zemí, která zavedla toto pravidlo od ledna roku 2020 je také Polsko. Přičemž zákon, který schválili poslanci před závěrem roku, je ještě přísnější. Hovoří totiž o tom, že kromě pokuty, která může dosáhnout až 360 000 , opilý řidič, který způsobil nehodu, může přijít o řidičák na doživotí. Přičemž do té doby hrozilo v Polsku jeho odebrání až na 5 let. Ukázalo se však, že ani to není dostatečné a proto polští zákonodárci schválili „doživotí“.              

Odborníci ÚAMK v tomto kontextu musí připomenout, že nový bodový systém, který chce ministerstvo dopravy v březnu předložit do vlády, počítá například s maximální pokutou za daný přestupek 75 000 . Jen dodáme, že naši západní sousedé mají částku přesahující 100 000 , některé země 250 000 a Polsko dokonce 360 000 . O zabavení vozu běžně za půl milionu a více, ani nemluvě. Čím danou výši pokuty poměřovat? Třeba asi 25 životy, které ročně na českých silnicích vyhasnou vinou opilých řidičů.

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688