Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  20.01.2020 15:03:32, aktualizováno 20.02.2020 10:44:09

Dávky v nemoci a pro zdravotně postižené – změny v roce 2020

Co se mění v roce 2020 pokud onemocníte vy nebo vaši blízcí? Standardní valorizací tzv. redukčních hranic vyměřovacího základu došlo u osob s vyššími příjmy k mírnému zvýšení dávek nemocenské, ošetřovného a dlouhodobého ošetřovného. V březnu 2020 se dále zásadně změní limity příjmů pro příspěvek na automobil pro zdravotně postižené. Svou roli sehrálo i navýšení životního minima od 1. 4. 2020.

Podívejte se také: Co vše nového je v roce 2020 v rodinných financích?

NEMOCENSKÁ, OŠETŘOVNÉ a DLOUHODOBÉ OŠETŘOVNÉ

Účel dávek ani podmínky jejich čerpání se nemění, pouze od 1. 1. 2020 dochází ke změnám v parametrech výpočtu, které jsou závislé na meziročním růstu mezd. Konkrétně k úpravě tzv. redukčních hranic, kterými se počítá denní vyměřovací základ.
Denní vyměřovací základ se upravuje pomocí tří redukčních hranic:


Mění se tak tyto dávky:

1. Nemocenské, které náleží pojištěncům od 15. dne dočasné pracovní neschopnosti. Dostane jej osoba, která je uznána dočasně práceneschopnou (nebo je v karanténě) a dočasná pracovní neschopnost trvá déle než 14 kalendářních dnů. Vznik dočasné pracovní neschopnosti potvrzuje ošetřující lékař vystavením tzv. eNeschopenky. Výše nemocenské je odvislá od délky trvání pracovní neschopnosti a činí 60% - 72% redukovaného denního vyměřovacího základu. Podrobně o nemocenské.

Kalkulačka nemocenské 2020


2.  Ošetřovné - někdy také jen „paragraf“ - mohou čerpat pouze zaměstnanci. Výše ošetřovného činí od prvního kalendářního dne 60% redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den a lze jej čerpat maximálně 9 dní (pokud je rodič samoživitel, pak 16 dní).

Výši dávky v roce 2020 si rovnou spočítejte na kalkulačce ošetřovného 2020 anebo si přečtěte podrobnosti o ošetřovném.


3.  Dlouhodobé ošetřovné mohou čerpat osoby (účastníci nemocenského pojištění), kteří pečují o člena rodiny, jehož zdravotní stav vyžaduje domácí celodenní péči. Dlouhodobé ošetřovné lze čerpat maximálně 90 dnů. Výše dlouhodobého ošetřovného činí od prvního kalendářního dne 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Kolik vám aktuálně náleží v případě dlouhodobého ošetřovného budete vědět, pokud použijete kalkulačku dlouhodobého ošetřovného na rok 2020. Přečtěte si i souhrnné informace o dlouhodobém ošetřovném.

Od 1. ledna 2020 také nabyla účinnosti novela zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, která zavádí nový systém elektronických neschopenek, tzv. eNeschopenek.
Rozhodování o dočasných pracovních neschopnostech bude povinně probíhat elektronickou formou a papírové tiskopisy bude možné použít pouze z objektivních prokazatelných technických důvodů. Hlavní předností eNeschopenky má být zjednodušení a zrychlení předávání informací mezi pojištěnci, zaměstnavateli, lékaři a orgány nemocenského pojištění (OSSZ a ČSSZ).
O eNeschopnce podrobně.

 

PŘÍSPĚVEK NA AUTO

Ke změně dojde také v příspěvku zaměřeném na pomoc lidem se zdravotním postižením.

Od 1.3.2020 se mění jedna z forem příspěvku na zvláštní pomůcku – příspěvek na auto. Podmínky čerpání i maximální možná výše zůstávají původní, ale dochází k úpravě odstupňování výše pomoci v závislosti na příjmech žadatele. Příjmy pro získání stejné dávky budou moci být přibližně dvojnásobné oproti roku 2019.

Například pro získání maximální částky příspěvku 200.000 jde o zvýšení z 8násobku životního minima na 16násobek životního minima. Tedy pokud by šlo o jednotlivce, může být jeho měsíční příjem (včetně invalidního důchodu) až 54.560 oproti dřívějším 27.280 . Zároveň se od 1. 4. 2020 zvyšuje i životní minimum, podle kterého se dávka vyhodnocuje.

  Kalkulačka příspěvku na auto od dubna 2020.

 

Dávky pro rodinu - změny v roce 2020 >>








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688