TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  20.01.2020 10:37:35

Za bydlení dáme víc než polovinu platu. Ceny mají ještě vzrůst


Nájemné v Česku dramaticky roste! Podle odborníků dokonce druhým nejrychlejším tempem v Evropské unii. V některých částech země utratí lidé za nájemné téměř 70 procent své výplaty. Rodiny se proto ve velkém stěhují z měst na vesnice. Ekonomové varují, že v následujících měsících nás čeká další zdražení v řádech stokorun.

Průměrná hrubá mzda v Česku je podle statistického úřadu necelých čtyřiatřicet tisíc. Jenže ani vzrůstající příjmy lidem nepřináší klid s bydlením. Podle odborníků v České republice v nájmu žije téměř tři a půl milionu lidí. Řada z nich většinu peněz utratí právě za bydlení.

Ve vlastním bydlí 67, 5 %, 32, 5 % žije v pronájmech – při desetimilionovém počtu obyvatel České republiky to představuje 3 461 250 lidí žijících v nájmu.

"Cena nájemného v České republice dramaticky stoupá, v posledních dvanácti letech stoupla takřka nejvýrazněji v celé Evropské unii, a to o osmdesát procent," vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

Největší část peněz za nájemné ve starším bytě o rozloze sedmdesáti metrů čtverečních dají lidé v hlavním městě - z rozpočtu jim po zaplacení zmizí přes 66 %. O moc lépe na tom nejsou ani v Jihomoravském kraji - nájemné tam spolkne čtyřiašedesát procent z čisté mzdy. Víc než polovinu z výplaty zaplatí obyvatelé Středočeského, Královéhradeckého, Plzeňského, Pardubického, Olomouckého a Zlínského kraje.

Vysoké nájmy podle ekonomů obyvatele měst vyhání na vesnice, anebo prodlužují dobu takzvaného vylétnutí z hnízda. Řada třicátníků bydlí s rodiči anebo příbuznými

"Je to situace, která se dlouhodobě podepisuje třeba i na tom, že je v České republice nižší porodnost, protože jestliže rodiny s dětmi platí dražší nájmy, odkládají založení rodiny," doplňuje Lukáš Kovanda.

Důvodem nekončícího zdražování bydlení je podle odborníků nejen růst cen za vodu a elektřinu, ale i zdlouhavý proces získání stavebního povolení.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688