Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  19.01.2020 17:05:49

5 nejčastějších lží o podnikání na mateřské dovolené

V posledních letech se stále zvyšuje počet žen, které přemýšlí o tom, jak začít podnikání právě na mateřské či rodičovské dovolené. Je to totiž ideální doba na rozjetí jejich business plánu. Začít s podnikáním na vedlejší činnosti pro OSVČ přináší řadu výhod. Pojďme se podívat, jaké kolují o podnikání na mateřské dovolené nejčastější lži a předsudky, jaké mají podnikající osoby povinnosti a jak zabránit případným pokutám z neznalosti zákonů…

 




1) Na mateřské dovolené se podnikat nesmí!

Každá žena jako podnikatelka (osoba samostatně výdělečně činná) na mateřské dovolené osobně podnikat nemůže. Je to z toho důvodu, že peněžitá pomoc v mateřství plyne z daného podnikání. Nicméně je zde definováno, že nesmí podnikat „osobně,“ a to znamená, že může práci vykonávat nadále s pomocí svých zaměstnanců, externích pracovníků a dalších spolupracujících osob. Dobře rozjetou kariéru tak matka na mateřské rozhodně nemusí přerušovat nebo dokonce rušit. 

Tip! Výjimkou jsou ženy, které nastoupily na mateřskou dovolenou ze zaměstnání, ty mohou začít s podnikáním rovnou po narození dítěte. Samozřejmě za předpokladu, že budou zvládat skloubit práci s péčí o dítě.

2) Občasný prodej bez živnostenského listu nevadí  

 „Jen sem tam něco prodám, ale to přece nelze považovat za podnikání.“ Bohužel, výklad zákona a slova „příležitostnýprodej“ jsou mnohdy chápány chybně. Příležitostná činnost není podnikáním pouze v případě, že se jedná o náhodný jednorázový prodej. Ač zákon hranici mezi příležitostnou a soustavnou činností úplně přesně nevymezuje, tak pokud děláte stejnou činnost opakovaně, zabýváte se prodejem a inzercí produktů či služeb, o podnikání se již jedná. Musíte se tak registrovat na příslušných úřadech a vztahují se na vás povinnosti pro podnikatele. Přitom nezáleží na tom, kolik si vyděláte.  

Příklad: Jestliže občas vyrobíte něco na prodej, třeba ušijete kamarádce sukni, pro další známou šaty či vyrobíte na zakázku pro sousedku věnec na dveře na Velikonoce, jedná se o příležitostnou činnost. Ovšem pokud si vytvoříte webové stránky, své výrobky pravidelně inzerujete na internetu či je nabízíte na sociálních sítích se záměrem je soustavně a opakovaně prodávat, jedná se o podnikání.

3) Na mateřské a rodičovské dovolené platí pojistné stát  

Ano, tak tohle tvrzení je pravdivé, má to však malý háček… Začít s podnikáním na mateřské a rodičovské dovolené přináší velkou výhodu. Podnikání v této době se totiž považuje za vedlejší podnikatelskou činnost. To má sice mírnější podmínky při úhradách záloh na zdravotní a sociální pojištění, neznamená to však, že matky podnikatelky nemusí platit vůbec nic. Začnete-li podnikat na mateřské či rodičovské dovolené, musíte si kromě živnostenského oprávnění vyřídit i registraci na finančním úřadě, zdravotní pojišťovně a sociálním odboru. Na začátku každého roku pak podáte přehledy za minulý rok, ve kterých budou zjištěny případné přeplatky či nedoplatky pojistného.  

Tip! V prvním roce podnikání nemusíte odvádět žádné zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Ty hradíte až v následujícím roce podle toho, kolik jste si v prvním roce vydělali. To se dozvíte právě v přehledech pojistného za předchozí účetní období, tedy kalendářní rok.

4) Při uplatňování paušálních výdajů není třeba nic evidovat  

Paušálními výdaji se rozumí výpočet výdajů z podnikání podle určených procent stanovených pro daný obor podnikání (výdaje 30 %, 40 %, 60 % a 80 %). Pro výpočet výdajů jsou zákonem stanovené limity. Výdaje tedy evidovat ve svém účetnictví nemusíte. Co ale naopak uchovávat musíte, tak jsou vaše příjmy (vydané faktury a přijaté platby – hotovostní/bezhotovostní) a pohledávky (neuhrazené faktury).  

Tip! Evidenci si můžete vést v excelové tabulce nebo lze využít některou z online aplikací pro tvorbu a správu faktur.

5) Žena, která na mateřské nepodniká, nemusí nic řešit  

Často se ženy dostávají do situace, kdy jdou na mateřskou dovolenou z podnikání. Jestliže tedy pobírají peněžitou pomoc v mateřství z podnikatelské činnosti a nemají zaměstnance, po dobu mateřské dovolené podnikat nesmí. Na rodičovské dovolené však už ano, a to na vedlejší živnosti bez omezené výše výdělku. Matka, která přerušuje podnikatelskou činnost během péče o dítě, má však také jisté povinnosti. V případě přerušení podnikání je nutné tuto změnu oznámit také na živnostenském úřadu, na zdravotní pojišťovně a na odboru sociální péče.  

Tip! Oficiálně podnikatelskou činnost přerušovat nemusíte, a to především v případě, kdy se chystáte opět začít s prací po nástupu na rodičovskou dovolenou. Myslete však na to, že jste povinni každý rok podat přehled na sociální a zdravotní pojištění, a to i při nulovém výdělku. I tak úřady obeznamte s přechodem na vedlejší činnost, ať máte veškeré pracovní záležitosti úředně v pořádku. Ušetříte si tak nepříjemnosti a peněžní pokuty kvůli neplnění povinností jakožto podnikatele.

A co vy, jakou máte zkušenost s podnikáním na mateřské či rodičovské dovolené?

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy. Vyplatí se to! 

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688