Většina skiareálů je v provozu a sněhové vyhlídky jsou dobré

Už od víkendu přijde studená fronta a sníh

Na českých horách je podle Asociace horských středisek aktuálně v provozu 91 % skiareálů. Ve střediscích fungují především hlavní sjezdové tratě a postupně se otevírají další. V provozu jsou dvě třetiny vleků a lanovek. „Předpokládáme, že období od druhé poloviny ledna bude pro lyžaře příznivější. Už od víkendu přijde studená fronta, která přinese sněhové srážky na horách. V návaznosti na to očekáváme spuštění dalších tratí,“ říká Libor Knot z AHS.

Z celkového počtu 103 lyžařských středisek, které lze sledovat na portálu holidayinfo.cz, je k polovině ledna v provozu 91 % z nich. Některá zatím nemají v provozu všechny sjezdovky, ale jsou i areály, které nabízí 80 až 100 % svých sjezdových tratí. Díky sněhu, který napadl přes svátky a kterému horská střediska významně pomohla technickým zasněžováním, se kvalitně lyžuje především na hlavních sjezdovkách. S postupným ochlazením na horách se budou otevírat i další tratě. Nejlepší přehled o aktuální nabídce lyžařských areálů naleznou lyžaři na serveru holidayinfo.cz. Údaje zde zadávají přímo provozovatelé skiareálů a díky webkamerám se jedná o téměř online informace.

„I když to z okna městského bytu nevypadá, na našich horách jsou lyžařské podmínky velmi slušné. V závěru tohoto týdne přijde ochlazení a až minimálně do začátku února mají být teploty i srážky dle dlouhodobých normálů, což je pozitivní zpráva před blížící se hlavní sezónou na horách,“ říká Kateřina Neumannová, prezidentka AHS ČR.

V zimním období navštíví české hory okolo 4,5 mil. turistů, přičemž asi 80 % z nich jsou domácí návštěvníci. „Horská střediska se významně podílí na celoročním rozvoji infrastruktury horských obcí a vytváří přibližně čtyřicet tisíc pracovních míst,“ uvádí Jan Herget, ředitel státní agentury CzechTourism, a doplňuje: „Jedna koruna utracená na sjezdovce generuje podle studie KPMG ČR dalších sedm korun vydaných v horském středisku.“

Vedle lyžování na standardních sjezdovkách střediska lákají turisty k využití dalších aktivit. Jsou to nejrůznější „fun tratě“, které nejen dětem, ale i dospělým nabízí zábavné vlny, skoky, klopené zatáčky a tunely. Odpoledne a mnohde i večer lze navštívit speciální tratě pro snowtubing, nebo sáňkařské dráhy. Na některých místech jsou k dispozici bobové dráhy, které mají i zimní provoz. Samozřejmostí jsou běžecké stopy, ze kterých jsou často krásné výhledy na hřebeny, zejména pokud narazíte na některou z horských rozhleden. Podobným zážitkem jsou i stezky v korunách stromů na Lipně a Janských Lázních, nebo Stezka do oblak na Dolní Moravě. Tyto nejrůznější aktivity lze spojit s relaxem v aquaparcích a wellness provozech.

Inspiraci na výlety po celém Česku, kde si svoje najdou jak rodiny s dětmi, party mladých lidí, tak romantici i sportovní fajnšmekři, nabízí cestovatelský portál agentury CzechTourism Kudy z nudy a nově také mobilní aplikace Kudy z nudy – Tipy na víkend. Ta je ke stažení zdarma.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky