Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Cestování  |  17.01.2020 12:00:00

Česká pošta vydá první známky roku 2020

V pondělí 20. ledna začne Česká pošta prodávat první tři známky roku 2020. Jedná se o dvě příležitostné písmenové známky Tradice české známkové tvorby: Bedřich Housa a Zahájení ražby Jáchymovských tolarů - 500. výročí. Trojici uzavírá výplatní písmenová poštovní známka Josef Čapek, která bude vydána ve známkovém sešitku.

První česká známka byla vydána 20. ledna 1993 a proto tento den Česká pošta každoročně připomíná vydáním prvních známek v roce.

Emise Tradice české známkové tvorby letos připomíná Bedřicha Housu, který je nejen autorem návrhů poštovních známek, ale i jejich rytcem. Motivem známky je tak jeho portrét společně s ryteckým nástrojem a na obálce prvního dne vydání (FDC) ruce rytce s typickým náčiním. B. Housa se vyučil ocelorytcem v oddělení tisku poštovních známek v Československé grafické unii a vystudoval AVU. Od roku 1949 je základem jeho práce tvorba poštovních známek a z široké škály námětů jde často o lidovou kulturu či technické památky. Ačkoli ovládá celou řadu technik, oblíbil si suchou jehlu, mědiryt, dřevoryt a litografii. Umělecky jsou nejvíce hodnoceny jeho mědirytiny děl starých mistrů, například Václava Hollara či Albrechta Dürera. Výtvarný návrh připravila Eva Hašková a autorem rytiny FDC je Martin Srb. Známku vytiskla Poštovní tiskárna cenin metodou jednobarevného ofsetu v nákladu 500 tisíc kusů a FDC metodou ocelotisku z ploché desky v nákladu 3 000 kusů.

Autorem druhé letošní příležitostné písmenové známky je Karel Zeman a rytinu FDC připravil Jaroslav Tvrdoň. V horní části známky je zobrazen detail Jáchymovských tolarů a dole jejich samotná ražba.

Jáchymovský tolar je označení historických stříbrných mincí ražených v Jáchymově v letech 1519 až 1528. Šlechtickému rodu Šliků, patřily pozemky v Krušných horách, na kterých byla vhodná ložiska pro těžbu stříbra. Důlní těžba zde začala okolo roku 1516, a protože výnosy stříbra byly velké, požádali Šlikové o povolení ražby. Tu jim oficiálně povolil český zemský sněm svým rozhodnutím z 9. ledna 1520. Jáchymov se stal horním městem a započala zde ražba šlikovských 2 tolarů, tolarů a jejich dílů (1/2 a 1). Mince byly raženy v jáchymovské královské mincovně. Od jména jáchymovského tolaru se později odvozovaly názvy dalších mincí a měn - tolary a dolary.

V meziarší upraveného tiskového listu je zobrazen dobový Jáchymovský erb a po stranách meziarší je ražba naznačující samotné tolary. Námětem FDC jsou Jáchymovské tolary spolu s dobovým vyobrazením Jáchymovského hrádku a zakladateli z roku Šliků. Upravené tiskové listy se 4 ks známek vytiskla Poštovní tiskárna cenin metodou plnobarevného ofsetu v nákladu 72 tisíc kusů a FDC ocelotiskem z ploché desky v počtu 3 000 kusů.

Nominální hodnota obou příležitostných písmenových známek je zastoupena písmenem „A“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní do 50 g dle ceníku základních poštovních služeb, ke dni vydání 19 .

Motivem výplatní písmenové poštovní známky, která vychází ve známkovém sešitku a uzavírá zmiňovanou trojici, je Kolovrátkář Josefa Čapka ze středočeské galerie GASK.

Grafickou úpravu známkového sešitku připravil Jan Kavan a sešitek obsahuje 6 ks výplatních známek ve formě celoplošných samolepek s oddělením formou průseku a vytiskla jej Poštovní tiskárna cenin metodou plnobarevného ofsetu v nákladu 40 tisíc kusů. Nominále známek je zastoupeno písmenem „Z“, které odpovídá ceně za prioritní Obyčejnou zásilku do zahraničí do 50 g, ke dni vydání 45 , cena sešitku je ke dni vydání 270 .

Zájemci si mohou všechny známky i obálky prvního dne vydání zakoupit na na webových stránkách České pošty a na vybraných poštách.

Matyáš Vitík
tiskový mluvčí
Česká pošta, s.p.

606 111 060
vitik.matyas@cpost.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688