Na hodinu v kůži úředníka: začíná interaktivní výstava URBANIA o plánování města

Jana Brožková, 16.1.2020
Výstavu připravil Institut plánování a rozvoje Přijďte převzít správu města, naslouchejte jeho potřebám a pomozte mu růst. Centrum architektury a městského plánování (CAMP) spouští interaktivní výstavu URBANIA, která vtáhne návštěvníky do reality úředníků a městského plánování. Instalace ukazuje, v čem je důležité povolání zaměstnanců radnic a státní správy. Prostřednictvím osmi situací poodhaluje dění v hlubinách úřadu a každá z těchto situací zároveň ilustruje jeden z principů, které jsou při správě města zásadní.  Od 16. ledna do 15. února 2020 se každý návštěvník výstavy stane na chvíli úředníkem a na vlastní kůži zjistí, na kterých principech stojí organická a udržitelná městská správa.

Výstavu připravil Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) ve spolupráci s pražským magistrátem. Právě díky této spolupráci bylo možné sesbírat zkušenosti desítek zaměstnanců veřejné správy a na jejich základě výstavu navrhnout. „Při procházení strukturovaných rozhovorů jsme identifikovali osm základních principů, které, když jsou dodrženy, dovedou obvykle projekt do zdárného konce. Patří mezi ně například princip participace, tedy zapojení všech zúčastněných. Nebo princip komunikace, který zajišťuje, že všichni aktéři mají aktuální a správné informace,“ vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel IPR, s tím že rozhovory také jasně ukázaly, že pro správu města nejsou zásadní pouze peníze, ale stejně důležitou roli hraje přístup k práci a její kultura.

Instalace samotná je koncipována jako osm zastavení, z nichž každé představuje jeden z principů. Na prohlídky se vydá až osmičlenná skupina, jejíž účastníci projdou všechna zastavení a následně se zapojí do řízené debaty. Návštěva výstavy zabere kolem dvou hodin.

Projekt URBANIA vznikal bezmála rok. Za tu dobu proběhla řada rozhovorů i se zaměstnanci Magistrátu hl. města Prahy a IPR Praha, které projekt samozřejmě zohlednil také. „Mezi velmi zajímavá a zároveň důležitá zjištění patřilo to, že zaměstnanci samospráv jsou často v práci dlouho do noci, nezřídka o víkendech. Obvykle jde o velmi vzdělané a motivované lidi, které jejich práce baví. To je ale v rozporu s tím, jak jejich práci vnímá veřejnost,“ vysvětluje Adam Pajgrt z IPRu, kurátor výstavy.

Projekt se snaží právě tyto stereotypy negativního vnímání úředníků ze strany veřejnosti nabourat. „Výstava je určena všem, kteří chtějí získat ucelenější a jasnější představu o tom, co všechno správa města obnáší i jakým úskalím úředníci čelí,“ dodává Pajgrt.

Výstava Urbania bude atraktivní i pro milovníky designu, za její podobou totiž stojí několik uznávaných českých tvůrců. Její architekturu vytvořil Bronislav Stratil ze studia Roháč Stratil, autor rekonstrukce Novomlýnské věže. „Výstava pro mě byla novou výzvou a jsem rád, že jsem na ní mohl spolupracovat i s dalšími osobnostmi, které se v této branži pohybují.“ Vizuální identitu výstavě vdechlo grafické studio Les Kanců a světelné efekty vytvořila skupina 3dsense, která stojí například za videomappingem Národní třídy k výročí 17. listopadu. Jako konzultanti navíc byli přizváni výherci Czech Grand Designu Jakub Pollág a Václav Mlynář ze studia deFORM. Scénář, instalaci a režii zvuku měl na starosti Janek Růžička. Fotografie vznikly ve spolupráci s Tomášem Třeštíkem, jehož série Bezdomovci inspirovala tvůrce výstavy pro koncept zachycení zaměstnanců veřejné zprávy.

Výstava URBANIA je v CAMPu pro veřejnost zdarma otevřena od 16. ledna do 15. února 2020 po předchozí registraci. Další informace a registrační formulář naleznete na webové stránce: http://urbania-vystava.cz/

__________________________________________________________________________________

Centrum architektury a městského plánování (CAMP) si dalo za cíl zlepšit veřejnou diskuzi o rozvoji Prahy. Je základním zdrojem přehledných a dostupných informací o přítomnosti a budoucnosti hlavního města a funguje jako otevřená platforma, „základní tábor“ pro každého, kdo má zájem o společné plánování a rozvíjení Prahy. CAMP sídlí na Karlově náměstí v budově Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a návštěvníci v jeho prostorech najdou výstavní sál s unikátní velkoplošnou projekcí, studovnu s velkým výběrem cizojazyčných publikací o architektuře, urbanismu a designu, příjemnou kavárnu, venkovní terasu a moderní přednáškový sál s bohatým programem sestávajícím z veřejných diskuzí, vystoupení tuzemských i zahraničních odborníků, workshopů, projekcí a dalších aktivit.

CAMP také spravuje a edituje mapový portál prahazitra.camp, který slouží jako základní přehled stavebních záměrů na území Prahy – od prvních nápadů přes projekty v procesu přípravy až po ty, které se již dokončují na staveništích.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba