Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  16.01.2020 06:15:18

Daň z bohatství: Případ Švýcarska

V mnoha rozvinutých zemích vyvolaly rostoucí příjmy a s ním i související rostoucí nerovnost nový zájem na zdanění bohatých. Američtí prezidentští kandidáti Elizabeth Warrenová a Bernie Sanders obhajují zavedení federální daně z majetku. Němečtí sociální demokraté přijali tento rok za jeden ze svých hlavních politických cílů znovuzavedení daně z majetku. Rozhodnutí prezidenta Macrona nahradit francouzskou daň z majetku daní z nemovitosti v roce 2017 bylo jedním ze spouštěčů protestů „žlutých vest“.

Daň z majetku zákonitě spouští změnu chování. Čím silnější jsou behaviorální reakce na daň, tím větší jsou její možné deformační účinky. Daň bude také „děravější“ a přinese tím pádem nižší příjmy. Elasticita základu daně z majetku je proto velice důležitým parametrem fiskální politiky.

Pouze tři země OECD vybírají daň z majetku, která zahrnuje nemovitosti i finanční majetek - Norsko, Španělsko a Švýcarsko. Švýcarské daně z majetku představují 3,6 % daňových příjmů země, což je zdaleka nejvyšší úroveň v OECD. Švýcarské daně z majetku mají v mezinárodním srovnání velmi nízké prahové hodnoty pro osvobození od daně. Vybírají se na kantonální a komunální úrovni, neexistuje tedy žádná federální daň z majetku.

Autoři studie zveřejněné na VoxEU zjistili, že deklarované množství majetku ve Švýcarsku velmi pružně reaguje na míru zdanění. Přitom se nezdá, že by se jednalo o efekt Lafferovy křivky - zvyšování sazeb daně z majetku nadále zvyšuje příjmy.

Autoři studie se zaměřili na dva konkrétní případy: Lucern v roce 2009 snížil daň z majetku o polovinu, zatímco Bern ji pouze mírně reformoval. Přestože před reformou neexistoval žádný předchozí trend, kumulativní růst bohatství v Lucernu překročil do roku 2015 růst bohatství v Bernu o 40 %. Téměř čtvrtinu tohoto přidaného růstu bohatství tvoří čisté příjmy těch, co se do Lucernu přistěhovali, přičemž asi čtvrtina z toho je způsobena mezinárodním přesídlením (viz graf).

S ohledem na velikost Lucernu (rozlohou i počtem obyvatel menší než Lucembursko) může být zarážející, že mobilitě je možné přičíst pouze čtvrtinu reakce základu daně, přičemž většina navýšení základu daně jde na vrub usedlých daňových poplatníků.

Pokud reakci dále zanalyzujeme, dostaneme, že 6 % odpovědí lze přičíst vyšším úsporám, přibližně 20 % lze připsat kapitalizaci do cen bydlení a přibližně až 50 % lze připsat změnám ve zdanitelných finančních aktivech usedlých daňových poplatníků.

Velká část (ne-li veškerá) navýšených doložených finančních aktiv usedlíků by přitom mohla souviset s vyhýbáním se daní a únikem. Finanční bohatství ve Švýcarsku hlásí každý sám a bankovní tajemství vůči tuzemským daňovým úřadům je velmi silné. I proto může být reakce ve Švýcarsku oproti ostatním zemím nejsilnější.

Daně z majetku jsou tedy ve Švýcarsku „děravější“ než jinde ze dvou důvodů - švýcarské kantony jsou malé, což usnadňuje mobilitu daňových poplatníků, a vymáhání daní ve Švýcarsku je poměrně volné, zejména proto, že finanční bohatství vykazuje každý sám. Nejvyšší sazba daně z majetku ve Švýcarsku je přitom 1 % a zmíněné snížení daně z majetku na polovinu v Lucernu znamenalo pokles daňové sazby o 0,28 procentního bodu.

Zdroj: VoxEU; Foto: Fshoq

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688