Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.01.2020 17:13:58

Oteplování počasí zrychluje. Nížiny zřejmě neuvidí sníh

 

Zima 2019/2020 bude lámat historické rekordy. Teplého vzduchu je ve výšce nad zemí tak moc, že ani v dalším průběhu ledna nenapadne v celé zemi pořádně sníh. Ochlazení nás čeká teď o víkendu, sníh bude padat, držet se ale bude tak od 500 m n. m. A to je jen ojedinělá situace se sněhem během této zimy. Jinak nastane v novém týdnu další oteplení, které sice místy přinese studenou inverzi, ve výšce ale bude znovu teplo. Česká krajina nemá sněhovou pokrývku a srážek je minimum. Zatím se o tom nehovoří, ale taková situace může přinést dramatické zhoršení už tak velkého sucha na našem území. Rekordní teploty ve výšce nepřejí ani horám. Sníh tam skoro není a zřejmě ani nebude kromě přechodných situací.

Na víkend rozrušení inverze 

Jak bude v dalších dnech? Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo. Hlavně na východě a Českomoravské vrchovině nízká oblačnost a mlhy, místy mrznoucí. V místech s mlhou ojediněle mrholení, často mrznoucí. Teploty 5 až 9 °C, při inverzní mlze 2 °C, na Českomoravské vrchovině i -1 °C. Na vrchovinách obecně tvorba námrazy. V pátek bude znovu ještě zataženo nízkou oblačností, mlhavo, ojediněle mrznoucí situace. Teploty 1 až 5 °C, na Českomoravské vrchovině i chladněji. V sobotu přijde od západu změna. Bude oblačno až zataženo, postupně občas déšť, od 500 m n. m. postupně sněžení. Teploty 0 až 4 °C.

Počasí 18.1.2020
 

V novém týdnu ale inverze další 

V neděli bude oblačno, místy ještě slabé sněžení nebo přeháňky. V nížinách déšť se sněhem. Teploty 0 až 5 °C. Od pondělí se bude vkrádat do střední Evropy další výrazné oteplení ve výšce. Vznikne nová inverze. Často se objeví nízká oblačnost a mlhy, ojediněle mrznoucí. Na horách ubude oblačnosti, bude slunečno a teplo. Teploty 0 až 5 °C nejčastěji. Modely předpokládají podobný trend zimy nezimy i nadále. Je možné, že nížiny nezažijí letos ani chvilkovou sněhovou pokrývku. Důsledky situace budou velmi vážné.

Počasí 22.1.2020
 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty