Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  14.01.2020 13:07:39

Česko má nejnižší dluh za posledních deset let


Veřejné zadlužení České republiky se daří držet víceméně stabilizované již sedm let. Potvrzují to dnešní čísla Českého statistického úřadu k dluhu a deficitu vládních institucí ve třetím loňském čtvrtletí. Dluh vládních institucí mezičtvrtletně klesl na 1783,5 miliardy korun. Jeho krátkodobé výkyvy však nejsou podstatné, jelikož odráží třeba jen časování splatností jednotlivých dluhopisů ČR či naopak jejich emisní kalendář.

Podstatné je to, že dluh se daří držet stabilizovaný už od roku 2012. Vždyť ve třetím čtvrtletí právě roku 2012 činil dluh 1798,4 miliardy korun a byl tedy o necelých patnáct miliard korun vyšší než dluh aktuální. Reálně, po započítání inflace a zohlednění inflačního znehodnocení měny, je však rozdíl ještě výraznější, neboť jedna koruna měla v roce 2012 vyšší kupní sílu, než má dnes. Na druhou stranu je pravda, že vláda tehdy emitovala vyšší objem dluhopisů, takzvaně „do rezervy“, než jaká byla potřeba jejího financování, neboť se v době vrcholící evropské dluhové krize obávala zhoršení podmínek na mezinárodních úvěrových trzích.

Nicméně už od prvního čtvrtletí roku 2012 až dosud se dluh v absolutním vyjádření ve čtvrtletním sledování pohybuje v hrubém pásmu od 1700 do 1950 miliard korun. Tato stabilizace dluhu je klíčovým důvodem jeho postupného poklesu relativně vůči hrubému domácímu produktu.

Vůči HDP byl loni ve třetím čtvrtletí veřejný dluh nejnižší za uplynulých deset let, neboť vykázal úroveň 32 procent. Nižší byl naposledy ve druhém čtvrtletí roku 2009, kdy dosahoval 31,6 procenta.

Vládě už tak nezbývá mnoho, aby veřejné finance zotavila na úroveň před úderem světové finanční krizeroce 2008. V tom je Česko v rámci ekonomicky vyspělého světa poměrně výjimečné. Například za EU jako celek platí, že v roce 2009 se dluh v poměru k HDP pohyboval kolem úrovně 70 procent, nyní je stále kolem úrovně 80 procent.

Ve druhém loňském čtvrtletí mělo Česko čtvrté nejzdravější veřejné finance v rámci EU, když dluh v poměru k HDP měly nižší pouze Estonsko, Lucembursko a Bulharsko. Uspokojivý stav veřejných financí oceňují mezinárodní investoři a ratingové agentury, což české vládě umožňuje půjčovat si na mezinárodních trzích velmi výhodně. V současné době má Česko nejlepší souhrnný rating mezi zeměmi bývalého východního bloku, předčí dokonce i méně zadlužené Estonsko a Bulharsko.  

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, CZECH FUND
15.01. 17:30  Líc a rub zadlužení ? (ikaktus)
14.01. 21:11  Líc a rub zadlužení (Jarda V.)
14.01. 15:57  Líc a rub zadlužení (QEntity)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688