Cez.cz (ČEZ)
Z domova  |  14.01.2020 00:00:00

Dvě desítky zajíců nedobrovolně opustily temelínskou elektrárnu

Netradiční cesta z jaderné elektrárny do lesního revíru dnes čekala na 21 zajíců polních. Těm se z přísně střeženého prostoru Jaderné elektrárny Temelín moc nechtělo. Jiného názoru ale byli myslivci z obce Temelín, kteří se postarali o jejich bezpečný odchyt v areálu elektrárny. Hned po svém zadržení se ušáci vrátili zpět do volné přírody v blízkosti elektrárny.

Nepoužívali jsme žádné zbraně, pasti nebo lovecké psy. Odchyt byl tedy k zajícům velmi šetrný. Po chvilkovém stresu se víceméně nerušeně vrátili zpět do přírody, uvedl Josef Váca, člen mysliveckého sdružení Háj a starosta obce Temelín.

Vlastní odchyt trval tři hodiny. Přecházela mu hodinová příprava, během které myslivci nastražili v elektrárně dvanáct sítí celkově o délce 600 metrů. Šest desítek z nich pak udělalo rojnici a rámusem je nahánělo směrem k sítím. Štěkání psů nebo výstřely, které jsou slyšet při běžných lovech, se z Temelína z bezpečnostních důvodů neozývaly. Všichni myslivci museli projít přes přísná bezpečností opatření. Žádné zbraně nesměly být vneseny do areálu elektrárny. Jedinými nástroji myslivců byly sítě, rámus a šikovnost.

Myslivci v největší elektrárně společnosti ČEZ zasahovali už pošesté, poprvé tomu bylo v roce 2006. Celkový počet odchycených zvířat už překročil stovku. Poslední odchyt byl před čtyřmi roky, tehdy v sítích myslivců uvízlo čtrnáct zajíců. Letos to bylo trochu jednodušší. Především nebyl sníh, takže se dalo lépe pohybovat, ale i zajíci byli rychlejší, dodal Josef Váca.

Z elektrárny rovnou do lesa

I letos elektrárenští zajíci skončili v revíru temelínských myslivců. Vypuštění předcházelo značkování a kontrola zdravotního stavu. Zajíci jsou ve velmi dobré kondici. V Temelíně rozhodně nijak nestrádají, spíše naopak. Chybí jim zde přirození predátoři, takže se jim uvnitř elektrárny daří opravdu dobře. V nadsázce lze říci, že Temelín v tomto směru pro nás představuje velmi dobrou chovnou stanici, řekl Váca.

Do Temelína se zajíci dostali ještě během výstavby. S oplocením areálu elektrárny získali 123hektarový domov. Zajíci v areálu elektrárny nijak nevadí. Před lety si jich zde všimli někteří zaměstnanci, kteří jsou členy temelínského mysliveckého sdružení. Sami přišli s nabídkou jejich odchytu.

Ještě před třiceti lety se zajíci polní běžně odchytávali v celé zemi a byli vynikajícím exportním artiklem. Dnes je myslivci ochraňují téměř jako své domácí mazlíčky.

Zajíci polní dnes bohužel patří k ohroženým druhům. Zemědělské hospodaření, přemnožení černé zvěře, proměna krajiny, spojená se ztrátou remízků a přirozených úkrytů, je důsledkem dramatického úbytku těchto ještě donedávna běžných zvířat v naší přírodě, vysvětlil Váca.

Zajíci nejsou v Temelíně jedinými zástupci zvířecí říše. Ve zdejším zámeckém parku elektrárna chová desítky tisíc včel, jsou zde vzácní kapři, veverky nebo několik druhů motýlů.

https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/temelin-bude-krome-elektriny-vyrabet-i-med-43854

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

Fotogalerie


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688