TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  13.01.2020 21:40:01

Objevily se další problémy na stavbě dálnice D3, je nestabilní podloží

Výstavba jihočeské dálnice D3 má další problém. Objevily se komplikace v podobně nestabilního podloží. Stavbu bude nutné přeprojektovat. V budoucnu by s totiž hrozil sesuv půdy. Taková situace nastala před šesti lety, kdy sesuv zasypal dálnici D8 mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem.

Stavba přes 12 kilometrů dlouhého úseku dálnice D3 mezi Hodějovice a Třebonínem začala loni v březnu. V létě stavbu opustila italská firma a na dokončení dálnice pracují už jen slovenští stavbaři. Teď přichází další problém, který může dokončení dálnice ohrozit - nestabilní podloží a hrozící sesuv půdy.

Problém vznikl v úseku mezi Roudným a Kamenným Újezdem. Kvůli provádění geologického průzkumu se tak v místě zatím stavba dálnice zastavila.

"Probíhá nyní velmi intenzivní doplňkový geotechnický průzkum, na základě jeho závěrů bude zpracována projektová dokumentace případných doplňkových technických zajištění proti sesuvu," vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Rýdl.

Ředitelství silnic a dálnic tím chce předejít problémům, které se před šesti lety objevily na dálnici D8. Na rozestavěnou část se tehdy sesunulo obrovské množství zeminy. Otevření dálnice to odložilo o několik let. Problémy se stále nepodařilo úplně vyřešit. Loni v létě bylo nutné mosty opravit.

"Došlo k určité deformaci nosné konstrukce, ta nosná konstrukce se nám mírně ohnula díky deformacím v podloží," uvedl hlavní vedoucí dálnice D8 František Zuckerstein.

"My jsme tady řešili dodatečné kotvící a stabilizační prvky, které vyšly na více než 200 milionů korun," doplnil Rýdl. Jestli se prodraží i stavba jihočeské D3, není jasné. Nový úsek dálnicebyt hotový v roce 2022. Jestli bude nutné tento termín změnit, ukáže až výsledek geotechnického průzkumu letos v březnu.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688