Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  13.01.2020 11:15:38

Letem světem: Český průmysl, německá ekonomika, americký trh práce a obchodní válka

Český průmysl poklesl v listopadu o téměř šest procent. Ale pokud zohledníme fakt, že v loňském listopadu byl nižší počet pracovních dní než předloni, tak se dostaneme k poklesu -3,2 procenta. A staťák ještě provede sezónní očištění a na konci má číslo -2,5 procenta.
To mi připomíná: „Dnes ráno klesla teplota tak hluboko, že jsme nemohli najít rtuť. Teprve po patnáctiminutovém usilovném zahřívání trubice dechem, vylezla na mínus padesát stupňů Celsia. Takový mráz je pro našince přímo vražedný. Proto jsme dalším dýcháním vyhnali teplotu na mínus 42°, což už se dalo vydržet…“

V listopadu pokračovalo zvolnění napětí na trhu práce v průmyslu: zaměstnanosti poklesla o 1,7 procenta meziročně a mzdy zvolnily růst na +3,6%. Nové zakázky poklesly o 2,9 procenta, ale ty zahraniční už jen o -0,5%.
 

I v dalších měsících lze očekávat nedobrá čísla za průmysl. Nicméně situace se bude postupně otáčet do kladných čísel. Z čeho pramení optimismus? Za prvé v minulém roce německou ekonomiku brzdila nejistota ohledně Brexitu. Ta skončila (minimálně do konce tohoto roku) a pozitivní vývoj je vidět i v číslech vývozů do UK a Irska (řada končí říjnem, ale listopadová čísla ukazují dramatický nárůst vývozů do EU, ale zatím bez rozkladu na jednotlivé země.
 

Za druhé, vývozní německá mašina se zadrhla = vývozy cca stagnují. Ale vývozy neklesají tak, jak by naznačovala výroba. Podobný obrázek jsme viděli v roce 2012, kdy tento nesoulad nakonec vedl k vyšší výrobě.
 

Data z amerického trhu práce: nezaměstnanost stabilní na 3,5%, počet nově vytvořených pracovních míst jen 145 tisíc, ale 3M průměr je 184 tisíc.

USA a Čína restartují společné pravidelně (2x ročně) ekonomické fórum. To už fungovalo, ale Trump jej zrušil se slovy, že obchodní válka je lepší.

Čtenářský deník
- Prodeje na krátko omezují pády cen: "We provide evidence suggesting that lifting of short-sale constraints reduces crash risk by constraining managerial bad news hoarding and improving corporate investment efficiency. The results of our study shed new light on the cause of stock price crash risk as well as the roles that short sellers play in monitoring managerial disclosure strategies and real investment decisions."
- Studená válka mezi námi: "Psychologové na amerických univerzitách položili skupině republikánů i demokratů jednoduchou otázku: Motivuje demokraty (republikány) více láska k Demokratické (Republikánské) straně, nebo nenávist k republikánům (demokratům)? Naprostá většina v obou stranách měla pocit, že je samotné žene především láska. Zároveň ale také pocit, že ty druhé motivuje především nenávist."
- Legalizace marihuany není tou nejlepší cestou ke snížení českého BMI

David Navrátil, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688