Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  13.01.2020 09:20:53

Rozbřesk: Česká inflace zůstává vysoko nad cílem, co na to ČNB?

Inflace v celé střední Evropě míří vzhůru. Již v listopadu se česká, stejně tak jako maďarská, inflace vyšplhala nad 3 %. V sousedním Polsku přinesla prosincová čísla další šokující nárůst až k 3,4 %, a tak byla velice ostře sledovaná dnešní česká čísla za prosinec. Zítra budou i ta maďarská.

Česká inflace se podle očekávání nejenže udržela nad 3 % (více než procentní bod nad cílem), ale ještě přidala desetinu procentního bodu na 3,2 %. Ta maďarská by mohla zítra načas atakovat dokonce úroveň 4 % (víc než 1,5 procentního bodu nad cílem), kam se nakonec na začátku ledna může vyšplhat i inflace v Polsku… Jak s takovou novoroční inflační nadílkou naloží středoevropské centrální banky?

Je však třeba připomenout, že inflace stoupá nahoru ve chvíli, kdy středoevropský průmysl začíná cítit první viditelnější negativní dopady německé průmyslové recese. Průmysl napříč regionem v listopadu klesl o více než 1 % meziměsíčně (po sezónním očištění) a zdá se, že ekonomický výkon šel v závěru roku 2019 dolů. I tak zůstává zejména v Polsku a v Maďarsku objem průmyslové produkce na relativně vysokých úrovních a navíc v sousedním Německu vidíme první vlaštovky ukazující na opatrný obrat k lepšímu (za poslední měsíc lepší Ifo, stabilní PMI, a opatrný růst průmyslu). I proto by centrální bankéři nemuseli být čísly z průmyslu výrazně znepokojeni.

A to je důvod, proč polská centrální banka (NBP) může v druhé polovině tohoto roku, s vědomím konce německé průmyslové recese, zvýšit úrokové sazby. V nejbližších měsících však pravděpodobně podobně jako v Česku převládne opatrnost. V rámci ČNB sice vysoká inflační čísla v kombinaci s menší nejistotou spojenou s brexitem a obchodními válkami podpoří jestřábí křídlo v bankovní radě. Na druhou stranu proti růstu sazeb alespoň zatím bude mluvit silnější česká koruna.

Zcela jiná situace ovšem panuje v Maďarsku. Zatímco v Česku a v Polsku si dovedeme představit, že se růst úrokových sazeb dostane časem do hry, maďarskou centrální banku v tuto chvíli zajímá pouze hospodářský růst. A i když má jedny z nejnižších reálných sazeb na světě, jejich růst v tuto chvíli zdá se nepřipadá v úvahu…

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží v relativně užším pásmu nad 25,52 EUR/CZK. Dnešní vysoká inflační čísla mohou vyznít pro korunu mírně pozitivně. Na druhou stranu rozpačitý výkon akciových trhů a relativně silný dolar budou asi celou střední Evropu brzdit, stejně tak jako ztráty sousedního forintu.

Zahraniční forex
Oficiální statistiky z amerického trhu práce přinesly rozporuplná data, která měla za následek pokles dolarových úrokových sazeb a lehké oslabení dolaru. Tento týden odstartuje poměrně vlažně, když důležitější data a události (např. americká inflace za prosinec či start kvartální výsledkové sezóny) přijdou na pořad zítra.

Ve střední Evropě je opět pod tlakem forint, který trápí velmi záporné reálné úrokové sazby. Zítra navíc Maďarsko reportuje prosincovou inflaci a ta se v meziročním vyjádření může dostat ke 4 %.

Ropa
Deeskalace napětí na Blízkém východě stabilizovala cenu ropy Brent, která startuje nový týden těsně nad hranicí 65 USD/barel. Z pohledu ropného trhu je zásadní, že i navzdory íránskému přiznání k sestřelení ukrajinského letounu a narůstajícím protirežijním protestům v Teheránu dal americký prezident Trump jasně najevo neochotu konflikt vůči Íránu dále vyhrotit.

Tento týden se pozornost trhu soustředí na měsíční reporty energetických agentur - v úterý od americké EIA, ve středu od kartelu OPEC a ve čtvrtek od pařížské IEA. Nadto přijdou na řadu také tradiční fundamentální statistiky k zásobám (úterý od API a ve středu od EIA) a aktivitě amerických producentů (pátek od Baker Hughes).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688