Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  13.01.2020 08:07:26

Česká inflace se dále vzdaluje inflačnímu cíli (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Klíčovou tuzemskou událostí je dnešní zveřejnění prosincových inflačních čísel. Obáváme se dalšího zrychlení meziroční dynamiky spotřebitelských cen, a to na 3,2 %. Přelomovou událostí na globální scéně bude středeční podpis první části obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Doufejme, že to tedy nedopadne jako v loňském květnu a dohoda skutečně bude podepsána. Bylo by to v situaci, kdy se globální obchod odráží od svého dna. Pozitivní ekonomická data čekáme z Číny, Spojených států i eurozóny.

Inflační tlaky v Česku zesilují

Hned vstup do nového týdne přinese z pohledu trhů i ČNB důležitá data prosincové inflace. Český statistický úřad data zveřejní dnes v 9:00. Již v listopadu se inflace dostala nad horní hranu tolerančního pásma, když meziroční růst spotřebitelských cen dosáhl na 3,1 %. Náš oproti konsensu agresivnější odhad ukazuje, že v prosinci šla inflace ještě výše (3,2 %). Obáváme se vyšších cen za energie či potraviny, poroste i jádrová inflace (detaily k prognóze jsou k dispozici zde http://bit.ly/35FfzTN). Inflační překvapení by mělo držet korunu silnou a vést k pokusům atakovat hladinu 25,20 CZK/EUR. Znamená totiž zvýšení pravděpodobnosti případného zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB. Listopadová data maloobchodních tržeb, která budou publikována současně s inflací, by zásadnější dopad na finanční trhy mít neměla. I když jsme vůči konsensu na konzervativnější straně, nic to nemění na tom, že spotřebitelská poptávka zůstává hlavním tahounem české ekonomiky.

Očekáváme zvýšení rizikového apetitu na globálních trzích

Ve středu by mělo dojít k uzavření první části obchodní dohody mezi nejvyššími americkými a čínskými představiteli. Pozitivní náladu na trzích by pak měla potvrdit solidní data z obou stran Atlantického oceánu. Výsledkem by mnělo být zvýšení apetitu po rizikovějších aktivech, z čehož by mohla společná evropská měna profitovat.

Robustnost americké spotřebitelské poptávky potvrdí jak prosincová data tamních maloobchodních tržeb (budou publikována ve čtvrtek), tak inflační data za poslední měsíc loňského roku; ta budou zveřejněna zítra. Meziroční dynamika zřejmě zrychlila na 2,4 % z listopadových 2,1 %. Obavy máme z konce týdne, kdy bude oznámen výsledek listopadového průmyslu. Ten již má zřejmě své dno na evropské straně za sebou. V minulém týdnu zveřejněná data z velkých evropských zemí včetně Německa potvrzují správnost předpokladu čekat meziměsíční růst i za celou eurozónu. Což ale nic nemění na faktu, že z meziročního pohledu evropský průmysl stále klesá; tempo poklesu se již ale začalo snižovat. Pozornosti investorů by ve středu nemělo uniknout předběžné číslo německého HDP za celý loňský rok. Bude totiž indikací toho, jak dopadlo závěrečné čtvrtletí roku 2019. Námi předpokládaný celoroční výsledek ve výši +0,5 % bude nejslabší od roku 2013.

Dataamerického trhu práce očekávání nenaplnila

Závěr týdne přinesl na trh mírné zklamání v podobě prosincových statistik z amerického trhu práce. Počet nově vytvořených pracovních míst zaostal za očekáváním, zrovna tak dynamika výdělků. Přesto ale zůstává trh práceUSA napjatý, míra nezaměstnanosti zůstala na 3,5 %. Reakcí trhu bylo mírné oslabení dolaru vůči euru. Nic to ale nezměnilo na faktu, že dolar si minulý týden proti euru o necelého půl procenta polepšil. V průběhu týdne zelené bankovky podporovala situace geopolitických zmatků a postavení dolaru jako měny bezpečného přístavu; k tomu se přidala i solidní data. Potěšil zejména nižší schodek zahraničního obchodu, což je příslibem vyšší výkonnosti americké ekonomiky v závěru roku 2019 měřeno hrubým domácím produktem.

Z pohledu české měny byl minulý týden opravdu úspěšný, a nutno podotknout, že nečekaně. Korunu nerozhodila na jeho počátku eskalace konfliktu mezi Spojenými státy a Íránem, na straně druhé nijak zásadně nezavážila ani ne příliš povzbudivá tuzemská data. Vstup do roku 2020 se české měně opravdu vydařil. Vůči euru si letos dosud polepšila o více než dvě třetiny procenta. V průběhu týdne se kurz několikrát přiblížil hladině 25,20 CZK/EUR. Takto silná byla tuzemská měna naposledy před téměř dvěma lety. Závěr týdne přinesl mírnou korekci nad 25,25 CZK/EUR. Dataprůmyslu rozhodně nepotěšila. Potvrdila, že recese německého průmyslu se již začíná odrážet na horšící se tuzemské průmyslové produkci, hlavně v automobilovém sektoru (podrobněji listopadové průmyslové výroby komentujeme zde http://bit.ly/2FEoM3U). Obdobné trendy potvrdila listopadová data ze zahraničního obchodu (viz  http://bit.ly/2FBf9D3). Zpomalovat ekonomika začala již během Q3 19, jak odhalila páteční finální data sektorových účtů (detailní komentář naleznete tady http://bit.ly/30e2zmP).

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688