TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  13.01.2020 05:59:27

Změny ve zdravotnictví: Několik vyhlášek a novela zákona o léčivech - odškodnění po očkování, digitalizace receptů, dostupnější zubaři,

S počátkem roku 2020 vstoupila v platnost novela zákona o léčivech a hned několik vyhlášek spojených se změnami ve zdravotnické péči. Výrazná změna čeká hlavně samotné pacienty. Ti se mohou těšit na dostupnější zubaře, delší ordinační hodiny u praktických lékařů i širší nabídku služeb.

Lékový záznam platí již od prosince roku 2019. Jedná se o krok k větší ochraně pacienta před případnou "kolizí" předepsaných léků nebo jejich duplicitami. Do lékového záznamu mohou nahlížet lékaři i lékárníci, záleží ale pouze na pacientovi, jestli jim to umožní.

K vyjádření souhlasu či případného nesouhlasu s nahlížením zdravotnických pracovníků do lékového záznamu slouží formulář, který za tímto účelem vytvořilo Ministerstvo zdravotnictví. Formulář je možné stáhnout přímo na webu ministerstva, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, nebo na stránce www.lekovyzaznam.cz.

Pacienti mají možnost rozhodnout, jestli dovolí lékařům a lékárníkům nahlížet do svého lékového záznamu, do 1. června 2020. Poté bude jejich záznam zdravotnickým pracovníkům zpřístupněný automaticky. I pak ale pacienti mohou vyslovit případný nesouhlas a přístup ke svému záznamu znemožnit.

Od 1. ledna je v platnosti povinná digitalizace receptů. Listinné recepty je sice ve výjimečných případech stále možné vystavit, ve všech ostatních je však eRecept povinný. Výjimkou jsou recepty s modrým pruhem, vystavené ve vlastním zařízení pacienta, nebo pokud eRecept nejde vystavit kvůli technickým problémům.

Digitalizace receptů souvisí s lékovým záznamem pacienta, kde se eRecept automaticky zaznamenává a lékaři tak mají lepší přehled o již proběhlé léčbě, na základě které se mohou rozhodnout pro další.

Pacientům s roztroušenou sklerózou či nemocí, kterou provází chronická bolest (rakovina, AIDS), má ulevit novela zákona o léčivech, která slibuje 90% úhradu léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění, informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 


"Uvědomujeme si, že dnešní cena léčebného konopí může některé skupiny pacientů finančně zatížit, zejména ty, kteří jsou v invalidním důchodu a mají nízké příjmy. Rozhodli jsme se proto pacientům přispět z veřejného zdravotního pojištění až 90 % prodejní ceny konopí v lékárně. Výše doplatku bude srovnatelná s doplatky u léků na chronická onemocnění," řekl Vojtěch.

Dostupnější by měli být i stomatologové. Nově zdravotní pojišťovny navazují úhradu na registrujícího stomatologa a navyšují počet základních výkonů, které jsou ve stomatologické praxi používány. Pro pacienty tak odpadne stres spojený s nemožností najít zubního lékaře, který by je přijal do péče.

Pojišťovny totiž budou hradit zákroky i u těch zubařů, u kterých není pacient zaregistrovaný. Zlepšit se má i péče o dětské pacienty, kterým je nově umožněno podávat sedativa, což péči o ně zubařům značně usnadní.

Všeobecní praktičtí lékaři a lékaři pro děti a dorost budou provádět nové úkony nad rámec těch dosavadních, například péči o pacienty s cukrovkou, záchyt a sledování pacientů s obezitou, prevenci v rámci včasného odhalení demence nebo pohovory s rodinou v souvislosti s očkováním.

Placení u gynekologa bude nově probíhat ve formě agregovaných plateb, tedy úhrady "balíčku služeb" v dalším období. To se týká hlavně těhotných žen. Větší důkaz bude také kladen na prevenci.

Stát se nově zavázal odškodňovat pacienty, kterým povinné očkování způsobilo nějakou újmu na zdraví, popřípadě jejich pozůstalé. Přejímá tak zodpovědnost za škody, které by mohly případně vzniknout vinou očkování, které nařizuje.

Změna zákona o léčivech a zákona o veřejném zdravotním pojištění má přispět k lepší dostupnosti léčiv v lékárnách. Jednak slibuje zajištění náhradních léků v případě, že požadované není možné dodat, a jednak umožní dovoz balení léků například s administrativní chybou. Celkově má dojít ke zrychlení procesu distribuce léků k pacientovi a snížení administrativní zátěže s tím spojené.

Vývoz léků určených primárně pro české pacienty bude naopak omezen. Výrobci léků navíc mají být povinni do dvou pracovních dnů zásobit jakoukoli lékárnu v Česku lékem předepsaným na recept. Zavádí se také dočasná úhrada náhradnímu léku, aby měl stejný doplatek jako ten původní. Tato novela by měla být účinná od poloviny roku 2020.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688