Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.01.2020 12:59:38, aktualizováno 13.01.2020 05:21:17

Akcie Avast ovládly v týdnu pražskou burzu, akcie O2 i bez odkupu atakovaly poslední maxima

  • pražská burza se z hlediska indexu PX-TR dostala na nová historická maxima
  • akcie Avast posunuly historické maximum na 150 , firmu tím trh ocenil již na 151 mld.
  • O2 se v novém roce zatím do odkupu vlastních akcií stále nepustila
  • CETV svolává na 27. února speciální valnou hromadu, posvětit má převzetí ze strany PPF
  • historicky největší akcionář banky MONETA se dále zbavuje akcií

Zejména poslední měsíc jakoby se pražská burza vezla na výrazné růstové vlně především amerických akcií, které navyšují historická maxima. Měřeno alespoň dividendovým indexem PX-TR je totiž na tom pražská burza podobně, když rovněž vytváří nová maxima, vlastně minimálně 13 letá (historie daného indexu sahá jen do roku 2006). Tento týden si polepšil o 1,09 %. Vzhledem k tomu, že žádná emise v týdnu dividendy nerozdělovala, polepšil si logicky stejně také „mateřskýindex PX, který se posunul nejvýše od dubna 2018 nad 1 133 bodů. Optimismus však v žádném případě nebyl jednoznačný, když hned polovina emisí z indexu totiž zaznamenala ztráty.

O růst indexu se tak výraznou měrou postaraly o více než 6 % rostoucí akcie Avast, když v domovském Londýně kurzově bojovaly o hranici 5 GBP. Ke zdvojnásobení své hodnoty potřebovaly vlastně jen něco přes rok, když ještě v prosinci 2018 šly v Praze koupit i za 73 .

Druhý v týdnu nejziskovější titul VIG v domovské Vídni těžce bojoval o udržení dříve proražené výrazné technické hranice u 25,40 EUR. Páteční seance zřejmě již konečně přinesla definitivní technické rozhřešení a titul svým výrazně pozitivním vývojem si rovnou otevřel cestu k další technické hranici u 27 EUR. V Praze k větším ziskům bránilo další posílení korunyEUR na téměř 2 letá maxima, každopádně lze predikovat další posun akcií pojišťovny výše.

 

Ostatní emise již zaostaly za výkonností indexu PX. Bronzové akcie O2 atakovaly svá prosincová a tedy zároveň 7 měsíční maxima. Jak se ukázalo bez „zásluhy“ samotné společnosti, resp. ani v druhém lednovém týdnu nepřistoupila k odkupu vlastních akcií. A nejspíše se již v tomto směru v lednu ani změny nedočkáme, což lze dávat tradičně do souvislostí s plánovaným uveřejněním hospodářských výsledků za rok 2019. Telekomunikační firma bude v Praze v tomto ohledu vůbec první, když s reportem přijde již v pondělí 27. ledna po ukončení obchodování.

Po akciích Avast se letos nejrůstovějším titulem stávají akcie STOCK. Likérka pak bude první, od které se akcionáři letos dočkají dividendy, resp. ex-date je stanoven již na čtvrtek 30. ledna. U titulu tak bude bohužel moci nastat situace umožňující insider trading. O výši dividendy bude totiž rozhodovat až následná valná hromada 6. února. A není jasné, zda dojde k posvěcení návrhu představenstva na výplatu jen 0,0631 EUR (cca 1,6 ), či si akcionáři dle některých požadavků prosadí více.

K růstu pražské burzy v týdnu přispěly již jen akcie ERSTE a ČEZ. Energetický titul se po volatilním vývoji nakonec nasměroval výše a uzavřel na 7 týdenních maximech. Dopomohly ceny elektřiny, když vzdálenější kontrakty (2022 a 2023) se již přiblížily u nás zpět hranici 50 EUR/MWh.

Nejztrátovějším titulem se staly akcie KOFOLA, které nedokázaly těžit s oznámené další, tentokrát „drobné“ akvizice výrobce řemeslných ciderů a limonád F.H.Prager. Titul se tak ocitl na více než ročních minimech, resp. na 10 se přiblížil těm historickým.

Index PX však svou vahou nejvíce brzdily akcie MONETA. Pozitivní efekt z přítoku nových prostředků z prosincové dividendy zřejmě nyní již opadává. Předchozího růstu ceny dle všeho k prodejům také využila britská investiční skupina Artemis, v roce 2016 pár měsíců po IPO vlastně vůbec největší akcionář s podílem na hlasovacích právech až 7,7 %. Před rokem jsme v článku Artemis dále couvá z banky MONETA informovali o výrazném poklesu podílu k hranici 3,3 %, který navíc po pár týdnech klesl pod úroveň 3 %. Aktuální údaje ukazují, že k 7. lednu podíl Artemis klesl již pod procentní hranici, resp. na sotva 0,98 %. Artemis tak s necelými 5 mil. akcií MONETA již ani není tzv. kvalifikovaným akcionářem banky.

Za zmínku stojí v pátek večer oznámené svolání až na 27. února valné hromady CETV. Zúčastnit se ji přitom budou moci akcionáři držící akcie naposledy již k 27. prosinci. Rozhodovat budou o převzetí společnosti ze strany skupiny PPF. Zveřejněné podklady k valné hromadě poodkryly průběh loňských jednání s investory, resp. také i cenové hrátky o konečnou cenu převzetí ze strany PPF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688