TNBiz (TN.cz)
Práce  |  11.01.2020 20:39:53

Nejsou lidi. Policie a armáda bojují o zaměstnance. Co mohou nabídnout?

Státní ozbrojené síly chtějí letos nabírat ve velkém. Například armáda chce mít do pěti let 30 tisíc vojáků z povolání. O nové kolegy se ale musí přetahovat s policií. Ta má také málo lidí a potřebuje další tři tisíce. Jak armáda tak policie proto rozjely masivní náborové kampaně.

Sehnat nové zaměstnance je v Česku problém. Nezaměstnanost byla ke konci roku nejnižší za 23 let a nové kolegy hledají i ozbrojené složky. Například armáda chce letos nabrat dva tisíce nových profesionálů.  

"V loňském roce jsme spustili informační kampaně na sociálních sítích. Tento rok firma, která dlouhodobě podporuje aktivní zálohy, nám nabídla možnost využít jejich billboardy," uvedla mluví armády Magdalena Dvořáková. 

O schopné muže a ženy se ale vojáci přetahují s policisty. I ti mají dlouhodobě podstav. Podle údajů policejního prezidia chybí v Česku zhruba tři tisíce policistů. I u nich běží náborová informační kampaň. Souboj se vede i v oblasti platů. V Česku byl průměrný plat na konci roku 2019 více než 33 tisíc korun. Začínající voják z povolaní si vydělá v průměru 40 tisíc korun.

U policisty je to razantně méně. "Nástupní plat u Policie České republiky je 25 720 korun s tím, že je možnost přiznání náborového příspěvku až do výše 150 tisíc korun," uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Nejvíc policistů chybí v Praze a ve středních Čechách. Ačkoliv středočeská policie nabízí příspěvek 150 tisíc, v regionu chybí přibližně 400 ochránců zákona. "Nejvíce dotčeny podstavem policistů jsou územní odbory kolem Prahy, nejhorší je pak situace v Praze-jih," tvrdí mluvčí policie Vlasta Suchánková.

V tamní obci Jesenice přitom v posledních dnech není problém policistu potkat. A to poté, co v okolí začal řádit gang zlodějů, který má na svědomí 120 vykradených domů. Jen v Jesenici jich bylo 60.

Policie prý zmobilizovala veškerou sílu z celého kraje. Na dopadení zlodějů sestavila i speciální tým. Problém chybějících policistů v Jesenici u Prahy to ovšem řeší jen dočasně.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

13.01. 21:25  Zbytečné složky (Jiří)
13.01. 13:37  Armáda Čr (AX)
13.01. 09:04  kde vzali 3000? (Tom)
13.01. 07:25  Schopní lidé (Roll)
12.01. 14:40  Policie (Jan Novák)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688