Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  11.01.2020 00:00:00

Elektromobil si dobijete i v Moravské Třebové

Další skvělá zpráva pro řidiče elektromobilů. Moravská Třebová se stala dalším místem, kde byla instalována rychlodobíjecí stanice. Stojan je umístěný v lokalitě Dvorní 1603/13 a umožní dobití většiny kapacity baterií e-aut za 20-30 minut.

Moravská Třebová podporuje dlouhodobě péči o životní prostředí. Současně se zabývá i rozvojem moderních technologií a bezemisní dopravy. Jsme rádi, že jsme se stali dalším městem, ve kterém si můžete dobít svoje auto. Atraktivní lokalita v blízkosti plánované dálnice D35 z Hradce Králové do Olomouce je přímo ideální pro dobití elektromobilu, říká Ing. Tomáš Kolkop, starosta města Moravská Třebová.

Veřejná rychlodobíjecí stanice funguje v lokalitě Dvorní 1603/13 v Moravské Třebové. Stojan ABB je standardně vybaven DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS disponujícími výkonem až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení s výkonem až do 22 kW.

Elektromobily už na českých silnicích zdomácněly, momentálně jsou jich v ČR více než 3000. Z pozice největší energetiky cítíme spoluodpovědnost za rozvoj elektromobility, který chceme podpořit především výstavbou robustní rychlodobíjecí infrastruktury umožňující rychlý pohyb mezi městy. Těší nás, že město Moravská Třebová vyšlo vstříc naší snaze vybudovat jednu z dobíjecích lokalit, říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Po loňských instalacích rychlodobíjecích stanic ve Vysokém Mýtě a v Hradci nad Svitavou jde o další lokalitu u budoucí dálnice D35 z Hradce Králové do Olomouce. Síť dobíjecích stanic ČEZ tak tuto důležitou tepnu už nyní spolehlivě pokrývá, a to i pro elektromobily s kratšími dojezdy.

Na území Pardubického kraje provozuje Skupina ČEZ celkově 7 veřejných dobíjecích stanic (z toho 6 rychlodobíjecích), a to v Pardubicích, Hlinsku, Vysokém Mýtě a Hradci nad Svitavou. Ve východočeské regionu (včetně Královéhradeckého kraje) je to celkem 21 veřejných dobíjecích stanic (z toho 14 rychlodobíjecích).

Dobíjení v síti ČEZ 

Síť dobíjecích stanic ČEZ je celorepubliková a stojany jsou uzpůsobeny pro nabíjení většiny stávajících typů a značek elektromobilů.

Standardem v síti rychlodobíjecích stanic ČEZ je stojan ABB umožňující nabíjení všech typů a značek elektromobilů. Dobití většiny kapacity baterií elektromobilu zvládne během 20-30 minut. Stojan je vybavený je DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS o výkonu až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení s výkonem až do 22 kW.

 Celkově ČEZ provozuje v ČR téměř 190 veřejných dobíjecích stanic, z toho zhruba 130 rychlodobíjecích. Výstavba sítě dobíjecích stanic ČEZ je z části financovaná z dvojice grantů evropského programu CEF, pro oblast Doprava, v jehož výzvách ČEZ v minulosti uspěl. Evropská komise touto cestou podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě TEN-T. Více na http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html.

 Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility aktivní od roku 2009. Primární aktivitou bylo od samého začátku budování a provoz veřejných dobíjecích stanic. Dnes jde o záběr mnohem širší, zahrnující obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech.

 Elektromobilita v ČR

V České republice je aktuálně registrováno více než 3000 elektromobilů. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, v roce 2018 to už bylo 725 elektromobilů a loni celkem 789 e-aut. Odhady dalšího vývoje hovoří počínaje příštím rokem o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, i v České republice se elektrická auta definitivně stávají běžnou součástí zejména městského provozu. Vyšší dojezd nových typů elektrických vozů v kombinaci s hustší sítí veřejných dobíjecích stanic také definitivně otevírají pro elektromobilitu cestování mezi městy.

 

  • Elektromobilita je nedílnou součástí agendy chytrých měst.
  • Hlavními akcelerátory růstu budou i letos dynamická výstavba sítě veřejných dobíjecích stanic a nové typy e-aut na trhu s dojezdy 300 km a více.
  • Prim v síti ČEZ hrají rychlodobíjecí stanic schopné doplnit většinu kapacity akumulátoru všech nejrozšířenějších značek a typů elektromobilů za cca 25 minut.
  • Objem elektřiny odebrané v naší síti při veřejném dobíjení v roce 2019 výrazně překročil 1,75 milionu kWh (pozn. - ještě upřesním podle ofiko statistik SDA), což je např. ekvivalent 48 tisíc plných dobití elektromobilu střední třídy.
  • Do 5 let chceme provozovat více než 5násobek současného počtu stanic, tj. cca 1000 stojanů po celé ČR.
  • Předpokládáme, že tyto kroky v následujících letech významně podpoří nárůsty počtu elektromobilů na českém trhu v řádech tisíců vozidel ročně.

Šárka Lapáčková Beránková , mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Fotogalerie


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688