Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  10.01.2020 14:48:05

Výhled vývoje slovenské zadluženosti

V médiích se už skoro 2 roky lze dočíst o apokalyptických scénářích Slovenska po vykázání nejrychlejšího růstu zadlužení Slovenské domácnosti v první polovině roku 2018. Na základě této skutečnosti přistoupila NBS v létě 2019 ke zvýšení nároků na poskytnutí hypotéky s platností od 1.1.2020. Výše splátky úvěru bude moci dosahovat maximálně 60 % čistého příjmu žadatele, a to už po odečtení životního minima. Do konce minulého roku byla hodnota o 20% vyšší, na úrovni 80 %. Podle odhadů České národní banky by měl zákon zasáhnout zhruba čtvrtinu žadatelů, kteří by v současné době žádali o úvěr. Objem úvěrů domácností dosahuje v současnosti hodnoty 52 miliard eur.

Dalším důvodem opatření NBS byly převažující poskytnuté úvěry na bydlení v rámci Evropské unie v minulém roce i přes zpomalení meziročního růstu úvěrů na bydlení 12,8 % na 11,4 %. Na druhou stranu růst spotřebitelských úvěrů poklesl na polovinu. Navzdory zpomalujícímu trendu růstu je předpovídaný růst na rok 2020 větší než 10 %.

Důvodem nadměrného zadlužování byl růst cen bytů. Nejvyšší růst cen vykázaly novostavby v Bratislavě, kde růst zrychlil na 10 %. Důvodem byla hlavně nedostatečná nabídka převažující nad poptávkou. Někteří analytici předpovídají tento růst bytů v Bratislavě i na rok 2020.

Na druhé straně stojí banky, na které má současná situace negativní dopad. Politika Evropské centrální banky, která spočívá v držení hlavní úrokové sazby na úrovní 0 % a depozitní sazby v záporných hodnotách, snižuje ziskovost z hlavního zdroje ziskuúvěrů. Aktuální nízká míra nákladů na kreditní riziko může vést k cenovému podbízení budoucího nárůstu kreditního rizika, kvůli příliš nízkým úrokovým maržím. Dopad můžeme pozorovat i na kapitálovou přiměřenost bank, která klesala ve velkých bankách a rostla u menších a středně velkých bank. Důvodem je, že velké banky mohou poskytovat úvěry za nižší úrok než banky menší, které v současnosti profitují z objemu poskytnutých úvěrů.

Projekcí analytiků pro rok 2020 je pokles inflace ze současných 2,8 % na 2,5 %, což vyvolá nárůst nákladů dlužníků na úvěry. Na druhou stranu současná historicky nízká nezaměstnanost na úrovni 4,9 % bude přetrvávat v současném roce, což by se mělo postupně promítnout do růstu cen potravin. Podle odhadů by spotřebitelské ceny měly růst o 2,7 %, což je nejvyšší růst od roku 2012.

Tempo růstu nominálních mezd předčí růst produktivity, což bude nadále snižovat vnější konkurenceschopnost ekonomiky. Uvidíme, jak se hlavní tahoun české ekonomiky vypořádá se zvyšováním nákladů na mzdy. Jednou možností bude zvyšování produktivity práce díky inovacím nebo zaměření se na země s nižšími náklady na pracovní sílu.

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688