Zmatená příroda: mloci mají spát, mírná zima a hlad je ale táhne ven

TNBiz, 10.1.2020
Mloci skvrnití se neukládají k zimnímu spánku

Nad letošní mírnou zimu nehořekují jen lyžaři. Že s teplotami není něco v pořádku, dává jasně najevo i příroda. V Ústí nad Labem se dokonce podařilo naší čtenářce Romaně natočit mloka. Ten by měl být ale v tuto část roku neaktivní.

Mloci skvrnití se sice neukládají přímo k zimnímu spánku, jako jiné živočišné druhy, v průběhu října či listopadu se ale stahují do různých jeskyní a štol, případně i sklepů lidských příbytků, kde mrazivé měsíce přečkávají.

Zdá se ale, že mírné teploty a absence sněhu nesvědčí ani těmto zvířatům a ruší jejich zimní odpočinek. Ústecký mlok se vydal ven na obhlídku, v blízkosti vody zřejmě hledal nějakou potravu. Mloci se totiž živí převážně drobnými vodními živočichy, chutnají jim ale i žížaly, slimáci a měkčí hmyz. Běžné je možné mloka v přírodě vídat od března do října, nejpozději do listopadu, častěji v noci nebo po dešti, kdy vyráží za potravou.

Mloci jsou u nás silně ohroženým druhem, dožívají se zhruba dvaceti let. Takto mírné zimy, kdy si zvíře dostatečně neodpočine, může ale délku jejich života ohrozit. I pokud ho v zimních měsících v přírodě potkáte, užijte si tento výjimečný okamžik, ale v žádném případě se zvířete nedotýkejte.

Varovné žlutočerné zabarvení nemá mlok pro nic za nic, z kůže dokáže vylučovat jedovatý sekret, který sice člověka neotráví, je však nepříjemný, pokud si po dotyku například promnete oči. Pro menší živočichy může být sekret dokonce jedovatý, způsobuje křeče, dušení i smrt, hlídejte si při procházkách raději i svého pejska.

K nejznámějším zimním spáčům patří medvědi, ti se ale v naší přírodě již běžně nevyskytují. V zimě byste ale neměli narazit na celou řadu dalších živočichů, třeba na jezevce, sysly, netopýry, bobry, veverky či rejsky. V zimní krajině chybí i drobnější živočichové, jako hadi, žáby, čolci a ještěrky. Znovu se mají objevit až na jaře, jak připomíná i známá pranostika "na svatého Jiří vylézají hadi a štíři". Pokud jsou ale teploty tak mírné, jako nyní, může to jejich zimní spánek narušit a mohou se ven vydat na procházku či za potravou.

Zda bude zima mírná nebo mrazivá, ale upozorňují i další živočichové, někteří dokonce již s předstihem. Čekají-li některé druhy tuhou zimu, více se snaží obalit tukem a výrazně jim houstne srst nebo peří. To můžete pozorovat u hus, koček, koní, králíků nebo zajíců. Napoví vám i ptáci, pokud se drží ve větších houfech, nebo se stahují příliš blízko lidských obydlí, bude tuhá zima. Typické je to třeba pro vrány.

Zkuste si také prohlédnout zvířecí domečky. Čím vyšší mraveniště v létě mravenci nakupili, tím krutější zima nás postihne. Také včely napoví, pokud si vchod do úlu utěsnily větší zátkou z propolisu, než obvykle, bude mrazivá zima. Jestliže vám na zahrádce zbyl krtinec po krtkovi, napoví i ten. Nízký hlásá mírnou zimu, čím vyšší, tím mrazivěji bude.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky