uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  07.01.2020 13:08:48

Modrá barva: Nebezpečí smyku!

Možná se to nezdá, ale leccos z toho, co potkáváme podél silnic, motoristy informuje třeba o vzdálenostech, ale i případném nebezpečí. O čem je řeč? Například o patnících, přesněji – směrových sloupcích, jak je označují dopravní předpisy.

První informaci, kterou nám patníky u cest, ať už z plastu nebo jiného materiálu, říkají, zní – vzdálenost jednoho od druhého je běžně 50 metrů. Norma ČSN12899-3 sice připouští v závislosti na poloměru zatáček i kratší vzdálenost, nicméně „převážně“ jde o 50 metrů. Právě onu hranici 50 metrů lze například považovat za rozhodující při nutnosti zapnout zadní mlhová světla. Jakmile je viditelnost jen do této vzdálenosti, nastupuje povinnost použít zadní mlhovky. Odborníci ÚAMK zároveň doporučují radikálně v okamžiku, kdy vidíme jen na vzdálenost od jednoho směrového sloupku k druhému, snížit rychlost. A to případně až na 50 km/h. Podle osvědčené z praxe zásady, na jakou vzdálenost vidím, takovou jedu rychlostí.

Není to ale jediné, co nám mohou „patníky“ napovědět. Další informace je stejně zásadní. Jakmile jsou směrové sloupky více na husto, znamená to, že se poloměr dané zatáčky, do níž jste vjeli, se zásadně mění. Bude ostřejší a tudíž je znovu na místě tomu přizpůsobit rychlost jízdy.

Třetí informaci, kterou může patník nabídnout, je dána jeho barvou. Jestliže místo bílého odstínu bude směrový sloupek nabarven na modro, označuje to nebezpečí. Například nebezpečí možného smyku především za současného zimního počasí. V daných místech označených podél silnic modrými patníky se může vyskytovat například námraza. S takovým „modrým varováním“ se nemusíme setkat jen například v zatáčkách, ale jak upozorňují odborníci ÚAMK také například na mostech, v lesních úsecích, nebo v místech kde vytéká na silnici voda ze svahu a podobně.

Modře značené sloupky lze vidět i v určitých úsecích na českých dálnicích. Především na těch nově budovaných. Jde o mezinárodně uznávané značení používané v celé Evropské unii. A tak specialisté ÚAMK doporučují – využívejte jako řidiči těchto informací, upozorňují na nebezpečná místa, což je v daném nastupujícím zimním počasí a námrazách na vozovkách zcela na místě.      

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688