Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.01.2020 14:20:57

Stoller: Zemi kontroluje úzká skupina lidí, neumíme si vládnout

„Když jsem během finanční krize pracoval v Kongresu, lidé si tam vyprávěli příběhy, které byly založeny na jejich pohledu na historii. To, jak ji vnímali, jim napovídalo, že s krizí nejde nic dělat a můžeme jen naslouchat bankéřům,“ tvrdil v rozhovoru pro ProMarket známý ekonom Matt Stoller. Podle něj byly tyto příběhy lživé, ale přesto jimi byli lidé ovládáni. Vznikly už někdy ve čtyřicátých a padesátých letech, kdy (paradoxně) levicoví ekonomové jako John Kenneth Galbraith či Richard Hofstadter tvrdili, že vznik velkých monopolů je přirozený proces, a tudíž nemá smysl jej nějak blokovat a bojovat proti němu.

„Existuje skupina lidí, je jich asi tak 10 000, kteří o zemi rozhodují. Jsou to šéfové padesáti největších firem, vedení společností, jako je Amazon, Google, Facebook, Apple, Walmart, Lockheed či Monsanto. A k tomu vedení stovky firem rizikového kapitálu. Navštěvují stejné konference, jezdí na stejné dovolené, čtou stejné knihy, znají stejné lidi, podporují stejné politiky a sedí ve stejných univerzitních radách,“ tvrdí ekonom. A dodává, že už v roce 1933 vytvořil Ferdinand Pecora seznam „vyvolených“, který byl „v podstatě seznamem lidí, které uplácel JPMorgan“. Šlo zejména o ředitele velkých podniků, lidi z nejvyššího soudu, z armády, vysoce postavené politiky a bankéře. Ti všichni měli v rukou neformální vedení země.

Stoller se domnívá, že „poslední krize ukázala, jak jsme neochotní dát voleným lidem skutečnou moc“. Snažíme se ji namísto toho dávat nevoleným, ale i z toho jsme nakonec nervózní. V podstatě jsme se tak rozhodli „si nevládnout“ a podle ekonoma to platí „všude ve světě mimo Čínu“. Výsledkem tohoto procesu může ale nakonec být oslabení celé demokracie, což je zřejmé i z toho, kolik je dnes ve světě diktátorů a autokratů, kteří se pokoušejí o získání stále větší moci. Jinak řečeno, slabá demokracie vede k diktátorství.

Od devadesátých let se navíc šířil názor, že lépe vedou ti, kteří nejsou součástí vládního aparátu. Tomuto problému čelí i Evropa, což se projevuje rovněž tím, že zoufale touží po společnostech, jako je Facebook, a lidech jako Mark Zuckerberg, kteří by se vypořádali s americkým Markem Zuckerbergem. I zde jde o to, že se lidé bojí těch, které si zvolili. Namísto nich se tak snaží najít nějakou náhradu. Nevládnou nám tak ani demokraté, ale zatím ani autokraté a nacházíme se v jakémsi vakuu.

Stoller poukazoval i na problémy spojené s technokraty a prací ekonomů. Ti podle něj mohou skrývat své politické názory a preference do modelů. Takže se zdá, že jejich rady jsou objektivní, ale ve skutečnosti tomu tak není. Stoller dával za příklad americkou Rozpočtovou kancelář Kongresu, na jejíž práci se spoléhají američtí zákonodárci. Analýzy ale jsou i v tomto případě podle ekonoma ovlivněny politickými postoji lidí pracujících v této instituci, ačkoliv Kongres s nimi tak nejedná.

„Hlavní překážkou dnes není to, že by lidé byli přesvědčeni o přínosu monopolů či jejich efektivitě. Jde o to, že lidé se domnívají, že s nimi nelze nic činit a systém je úplně zkorumpovaný,“ tvrdí ekonom. Liberálové a i konzervativci jsou tak „navyklí na bezmoc“.

Zdroj: ProMarket


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688