TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  06.01.2020 20:53:19

Zvýšení rodičovského příspěvku: Na úřadech zpracovávají žádosti, platba se nenavyšuje automaticky


Úřady práce praskají pod náporem lidí, kteří chtějí změnit měsíční rodičovský příspěvek. Od ledna totiž mají někteří rodiče nárok na více peněz - měsíční splátka se ale nenavyšuje automaticky. Čas na podání žádosti mají do konce ledna.

Dveře si v pondělí na úřadech práce podávaly desítky matek, které mají od prvního ledna letošního roku nárok na vyšší rodičovský příspěvek. "Vyřídili jsme to během jedné hodiny. Ze začátku to nebyl takový problém. A když se přijde mimo úřední den, tak bych řekla, že to jde celkem rychle," svěřila se se svou zkušeností televizi Nova paní Petra.

Pro zvýšení částky, která rodičům každý měsíc dorazí na účet, není přitom nutné na úřad práce chodit. Formulář lze zaslat i poštou nebo prostřednictvím datové schránky. "Aby to bylo rychle, tak jsem si zřídila datovou schránku. Nechtěla jsem chodit na úřady se dvěma dětmi. 3. ledna mi přišla nová žádost, že mi byl rodičovský příspěvek navýšen a dneska už mi přišla vyšší částka," říká paní Iva.

"Všichni aktivní příjemci rodičovského příspěvku, kteří ho pobírali po 1. lednu letošního roku dostali také informativní sdělení," uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beranová. Jenže právě tento dopis část rodičů kritizuje. Některé informace jim tam chyběly a vyrazili se proto poradit raději na přepážku.

Rodičovský příspěvek se vyplácí zpětně. Pokud lidé chtějí více peněz už za leden, musí si o zvýšení požádat nejpozději do konce tohoto měsíce. To se doporučuje hlavně rodičům dětí, kterým táhne na čtvrtý rok. Nemuseli by totiž jinak stihnout celou částku od státu vyčerpat.

Výši je ale možné upravovat pouze jednou za tři měsíce. "Pokud tak lidé učinili později než v říjnu loňského roku, tak je zbytečné na kontaktní pracoviště úřadu práce osobně chodit. O tu změnu pak není možné žádat zpětně," vysvětluje Beranová.

Rodičovský příspěvek vzrostl od 1. ledna o 80 tisíc korun rodičům jedináčků. Rodičům dvojčat a dalších vícerčat o 120 tisíc korun. Zvýšení se ale netýká těch, kteří už rodičovský příspěvek vyčerpali. To hodlá napadnout u Ústavního soudu KDU ČSL.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688