TNBiz (TN.cz)
Alternativní investice  |  06.01.2020 18:09:55

Stokoruna s převráceným vodoznakem - jistota desetinásobku. Nemáte ji v peněžence?

Prohlédněte si pořádně své pěněženky - je možné, že mezi bankovkami najdete i takovou, která má převrácený vodoznak. Ačkoliv se jedná o chybu tisku, peníze paradoxně znehodnocené nejsou. Právě naopak - hodnota takové bankovky se může vyšplhat až na dvacetinásobek.

Česká stokoruna se správným vodoznakem
Stokoruna - 100Kč, líc, správný vodotisk 

Občas se stává, že při tisku bankovek dojde k chybě. Není na místě si ale zoufat, vadná bankovka totiž může mít ve sběratelských kruzích daleko vyšší hodnotu než tu nominální. Jedním z typů chybotisku je obrácený vodotisk. Za takto vadnou stokorunu můžete dostat až dvacetinásobek.

"Pokud je bankovka ve výborném stavu, tzn., že není nijak poškozená, natržená nebo přehnutá, je možné ji prodat za 2000 nebo 2500 korun," tvrdí numismatik Jan Jelínek. 

Vodoznak najdete v bílém pruhu na levé straně bankovky. V případě stokoruny je tam vyobrazen Karel IV. Abyste poznali, zda je převrácený, musíte se podívat na přední stranu bankovky. Dívá-li se Karel IV. ve vodoznaku doprava, byl tisk provedený správně. Dívá-li se doleva, stokoruna je vadná - a tím pádem zajímavá pro sběratele.

Převrácený vodoznak můžete najít pochopitelně i na jiných bankovkách. Sběratelé je obvykle vykupují za vyšší cenu než stokoruny, které jsou podle numismatika nejběžnější. V oběhu jich je poměrně velké množství.  

"Vždycky záleží na tom, kolik jich je v oběhu a kolik z nich se nabízí k prodeji. U první bankovky je cena nejvyšší. Pokud se například v nějakém e-shopu objeví první pětitisícovka s převráceným vodoznakem, může ji majitel prodat za 20 tisíc korun. U druhé, třetí, čtvrté bankovky bude cena klesat, protože už to nebude unikát," vysvětluje Jelínek. 

Dodává, že především záleží na stavu bankovky. Vzhledem k tomu, že chybotisk není vzácnost, sběratelé vykupují obvykle jen nepoškozené kusy ve výborném stavu. V opačném případě bude mít stokoruna s převráceným vodoznakem hodnotu pořád jenom sto korun

Zato mince s chybnou ražbou jsou poměrně velkou vzácností. Například za vadnou desetikorunu z roku 1993 dostanete 20 až 30 tisíc korun

Podívejte se také: Současná dvoustovka s chybným tiskem má cenu stovky tisíc a Rarity najdete i u eura, nepřivezli jste si z dovolené poklad?



Popis typů chybotisků

Typ 0

 Vodoznak je bez chyb na místě kam patří
Vodoznak typ 0

Typ 1

Tisk je proveden na arch papíru otočený o 180°, v důsledku čehož není vodoznak pozorovatelný na vodoznakovém okraji, ale při pohledu na lícní stranu v pravé části bankovky pod tiskovým obrazcem otočený o 180° („hlavou dolů“) a ochranný proužek je blíže pravému okraji lícní strany bankovky.
Vodoznak typ 1

Typ 2

Tisk je proveden na arch papíru zrcadlově otočený po delší straně bankovky, v důsledku čehož je vodoznak pozorovatelný na vodoznakovém okraji otočený o 180° („hlavou dolů“) a ochranný proužek nevystupuje na povrch papíru na lícní, ale na rubové straně, blíže pravému okraji rubové strany bankovky.
Vodoznak typ 2

Typ 3

Tisk je proveden na arch papíru zrcadlově otočený po kratší straně bankovky, v důsledku čehož není vodoznak pozorovatelný na vodoznakovém okraji, na při pohledu na lícní stranu v pravé části bankovky pod tiskovým obrazcem a ochranný proužek nevystupuje na povrch papíru na lícní, ale na rubové straně, blíže levému okraji rubové strany bankovky.
Vodoznak typ 3

Typ 4

Tisk je proveden na arch papíru posunutý ve směru vstupu archu do tiskového stroje („dopředu“ nebo „dozadu“), v důsledku čehož není vodoznak ve vertikálním směru na středu vodoznakového okraje, ale podle míry posunu se pohybuje kdekoliv mezi horním a dolním okrajem bankovky, přičemž do bankovky mohou zasahovat části vodoznaků dvou bankovek. V tom případě je při horním okraji bankovky viditelná dolní část jednoho vodoznaku a při dolním okraji bankovky horní část druhého vodoznaku (tzv. „přestřih“). Podle míry posunu může být na bankovce více či méně viditelná větší mezera mezi vystupujícími částmi ochranného proužku (u bezvadného tisku leží mezi posledními vystupujícími částmi proužku a okraji bankovky) nebo i oříznutí vystupující části proužku.
Vodoznak typ 4

 

 


 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

14.09. 10:21  Bankovky (alda)
09.01. 16:12  Chyba v ražbě 1kČ (Ondřej)
09.01. 15:59  Chyba v ražbě 1kČ (Ondřej)

Poslední zprávy z rubriky Alternativní investice:

13.04.2024  ZLATO: Proč stále roste? Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
09.04.2024  Známka ke stovce českého typografa Ceskaposta.cz (Česká pošta)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688