Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  06.01.2020 09:13:03

Jak na čínské akcie v roce 2020? Těchto 5 kroků nesmíte vynechat

Čína má za sebou poměrně turbulentní rok, v němž se investoři dočkali (opět) zvýšené volatility. Dominantním faktorem byly napjaté obchodní vztahy s USA a obavy z dalšího ekonomického zpomalování. S tím vším se budou muset vypořádat investoři také v roce 2020.

Volatilita, obchodní válka i obavy ze zpomalování zůstanou ve hře i letos. Bude jen na investorech, jak se s těmito faktory popasují. Následující kroky jim mohou pomoci.

Přijetí volatility

Rivalita mezi USA a Čínou bude pravděpodobně pokračovat, protože stále důležitější úloha Číny v globální ekonomice je pro USA velkou výzvou. Nejistota ohledně tohoto konfliktu bude vyvolávat volatilitu. Ta však není na čínském akciovém trhu žádnou novinkou, a kdyby se ji v minulosti investoři snažili eliminovat, přišli by o velkou část zisků na tomto trhu. Ignorujte proto šumy a aktivně investujte do kvalitních, v ideálním případě atraktivně oceněných firem.

Akceptování pomalejšího růstu

Investování v Číně vyžaduje přizpůsobení se realitě. V poslední době se v médiích často objevovaly výrazy jako "zpomalení", "obavy" a "recese", které by ovšem měly být pro investory spíše lákadlem. Zpomalení v Číně souvisí s přechodem ekonomiky k udržitelnému růstu závislému na domácí poptávce a službách.

Soustředění se na to, co je důležité

Pro dlouhodobé investory je důležité se soustředit na to hlavní, což je právě zmíněný růst domácí poptávky. Domácí spotřeba v roce 2019 zajistila 53,6 % čínského HDP, přičemž k zemím jako USA (69,4 %) nebo Japonsko (68,7 %) má země ještě daleko.

Dlouhodobé cíle

UBS vnímá několik faktorů, které zatím neprojevily svůj potenciál, ale v nejbližších letech by mohly:

  • Stárnutí populace. Do roku 2030 dosáhne věku 65 let dalších 115 milionů lidí, což pro investory vytváří příležitosti v oblastech jako péče o seniory, pojištění a zdravotnictví.
  • Automatizace a robotika. Automatizace mění Čínu, a to nejen zvyšováním produktivity výroby, ale i v oblastech, jako jsou logistika nebo třeba gastronomie.
  • Prémiové produkty. Rostoucí příjmy a důležitost sociálního postavení vedou k trvalému růstu poptávky po prémiových produktech. Je to patrné prakticky ve všech segmentech ekonomiky.

Zaměření na kvalitu

Rozdíly mezi dobrými a špatnými firmami porostou, a proto je důležité zaměřit se na kvalitu. UBS vyhledává společnosti přístupem bottom-up, následně je hodnotí s pomocí přísných kritérií, a je tak schopna zjistit, zda jejich produkty a služby mají dlouhodobý potenciál.

Mnoho sektorů v Číně je v současnosti poměrně fragmentovaných. S růstem konkurence se pro kvalitní společnosti zvyšuje pravděpodobnost získání většího podílu na trhu. Podle UBS se to týká zejména odvětví, jako jsou pojištění nebo vzdělávací služby.

Další článek: České i světové akcie budou letos pokračovat v růstu, tvrdí čeští experti

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688