Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.01.2020 11:40:50

Americký útok na íránského generála otřásl trhy

Prezident USA Donald Trump nařídil letecké útoky, které v Iráku zabily jednoho z nejsilnějších generálů Íránu. Globální trhy se ze strachu z prohlubování konfliktu na Blízkém východě otřásly.

Kásim Sulejmání, který vedl milice rozšiřující moc Íránu v celém regionu, byl v Bagdádu zabit zabit americkým dronem, uvedlo včera večer americké ministerstvo obrany ve svém prohlášení. Americký prezident Donald Trump žádný okamžitý komentář neposkytl, ale tweetoval obrázek americké vlajky. Íránský nejvyšší vůdce hrozil „tvrdou odvetou“.

"Na pokyn prezidenta podnikla americká armáda rozhodující obranné kroky na ochranu personálu USA v zahraničí zabitím“ Sulejmáního, oznámilo ministerstvo. "Generál Sulejmání aktivně vyvíjel plány na útok na americké diplomaty a členy služby v Iráku a v celém regionu. “

Futures na ropu v Londýně a New Yorku následně vzrostly o více než 4 %, zlato rozšířilo zisky, dluhopisy přidaly a akciové futures se snížily a ukončily tak býčí náladu, která ve čtvrtek vytlačila S&P 500 na nový rekord. Index Stoxx Europe 600 sklouzl téměř ve všech odvětvích. Většina akcií v Asii ztratila dřívější zisky.

Americké útoky vymrštily cenu ropy Brent v Londýně až na 69,16 USD za barel, tj. na nejvyšší cenu od útoků na ropnou infrastrukturu Saúdské Arábie. Ropa West Texas Intermediate v New Yorku dosáhla až na 63,84 USD za barel, nejvyšší denní růst od května.

Index Hang Seng v Hongkongu klesl o 0,2 %, akcie HSBC klesly o 0,57 %. Čínské kontinentální akcie byly smíšené – smíšený šanghajský index byl mírně nižší při asi 3 083,79 b., zatímco složený index Šen-čen přidal 0,27 % na přibližně 1760,85 bodů.

Akcie ropných společností regionálně zaznamenaly zisky. Australský Santos přidal 2,31 %, zatímco Beach Energy prudce vzrostl o 3,17 %. Akcie PetroChina a CNOOC kotované v Hongkongu rovněž stouply, a to o 3,05 %, resp. 1,85 %.

Akcie Lufthansy a dalších aerolinek naopak po prudkém zdražení ropy klesají o 7,4 %, Air France-KLM -7,2 %, Ryanair -2,8 %, International Airlines Group -2,6 %.

"Jedná se o seismickou událost v regionu," řekl Jason Bordoff, bývalý úředník Obamovy administrativy, který nyní pracuje na Columbia University. "Takhle se dostane americko-íránská spirála vzájemných odvet mimo kontrolu. Reakce Íránu bude drsná a smrtící. A určitě může zahrnovat i eskalující útoky na energetickou infrastrukturu."

Smrt Sulejmáního, který vedl revoluční gardy Kuds, vyvolala obavy investorů z rostoucího napětí mezi USA a Íránem, kterého by mohlo vést až k ozbrojené konfrontaci, do které lze snadno zatáhnout i více zemí. Tlaky, které mezi oběma zeměmi narůstaly měsíce, se zkomplikovaly rozsáhlými protesty v Iráku a Íránu.

Všichni íránští vůdci americký útok odsoudili a slíbili odvetu. Nejvyšší vůdce Ájatolláh Alí Chomejní se zavázal pomstít Sulejmáního vrahy. Státní tisková agentura Tasnim uvedla, že vláda deklarovala třídenní smutek. "Vražedníci, kteří mají na svých podlých rukou krev Sulejmáního a dalších mučedníků z nočního incidentu, čeká přísná odveta," řekl Chomejní.

Íránský prezident Hassan Rúhání také řekl, že Írán „se pomstí“, zatímco ministr zahraničí Džavad Zaríf odsoudil na Twitteru zabití jako „akt mezinárodního terorismu“ a uvedl, že USA „nesou odpovědnost za všechny důsledky svého zlovolného dobrodružství. “

Zdroj: Bloomberg, CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688