Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  02.01.2020 22:03:32

Nový rok začíná novými maximy


Vstup do nového roku pokračuje na vlně optimizmu, stejně jako předchozí skončil (alespoň na zámořských trzích to platí doslova). Všechny tři hlavní indexy dnes opět vytvořily nová historická maxima. Obchodní tlaky již jsou mnohem mírnější, zároveň z Pekingu přišla zpráva, že čínská ekonomika se může těšit na nové stimuly, čímž se opět rozptýlily obavy z globálního zpomalování. Monetární stimul bude mít formu snížení objemu peněz, které musí banky držet jako rezervy. Jedná se již o osmé snížení rezerv od roku 2018. Za posledních 14 obchodních dní se nejširšímu indexu S&P 500 11 podařilo intradenně překročit historické maximum. Pozitiva jsou ale spojena i s obchodní dohodou mezi Čínou a USA. Prezident Donald Trump nenechává trhy v nejistotě a oznámil, že první fáze dohody bude podepsána 15. ledna a následně odjede do Pekingu, kde započnou jednání o druhé fázi.

Ne vše ale může být jenom pozitivní (nebo růst do nekonečna). Dnes vidíme při bližším pohledu na index S&P 500 tři sektory, které vykročily do nového roku záporným výsledkem. Byli to utility (-1,4 %), materiály (-1,2 %) a spotřební zboží (-0,8 %). Současné prostředí nejvíce nahrávám technologickým titulům. Dlouhodý rekord se dnes ve velkém stylu podařilo zdolat i výrobci polovodičů Advanced Micro Devices, který dnes přidal vice než 7 % a dostal se tak na historicky nejvyšší hodnoty a překonal maxima z roku 2000. Za posledních 30 dní je tak zisk tohoto titulu již přes 20 %. Naopak příliš se nedařilo akciím Activision Blizzard, které začaly obchodní seanci dotykem na úrovni 60 USD, kterou ale nezdolaly a přes všeobecně pozitivní náladu se naopak propadly o 1,3 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688