TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.01.2020 19:26:40

Novinky 2020: Za psa bez čipu hrozí v novém roce pokuta 20 tisíc, za pár dní ale ještě vzroste.

S příchodem roku 2020 přibyla pejskařům povinnost mít své čtyřnohé miláčky očipované. Veterinární správa totiž zvíře bez čipu bere tak, jako by nebylo očkované. A za to aktuálně hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Ta se navíc velmi brzy více než zdvojnásobí.

Od 1. ledna také platí, že štěně musí čip nejpozději dostat v době prvního očkování proti vzteklině, tedy do půl roku věku. I to se od 15. ledna změní.

Původní pravidla zákonodárci schválili už v roce 2017, platnost zákona ale odložili, aby měli lidé dost času se na novou povinnost připravit.

"Následně byla schválena ještě další novela veterinárního zákona, která některé věci změnila," vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

Aktualizovaná pravidla podle něj začínají platit už za necelé dva týdny - od 15. ledna. A jsou ještě přísnější než ta zavedená s příchodem roku 2020.

"Sankce vzroste až na 50 tisíc korun a čip budou muset nově narozená štěňata dostat nejpozději ve třech měsících nebo do chvíle, než se přesunou od chovatele k majiteli," vypočítává mluvčí SVS.

Nicméně uklidňuje obyčejné pejskaře. "Rozhodně teď nebudeme pořádat žádnou mimořádnou kontrolu, nebudeme chodit ode dveří ke dveřím nebo po ulicích a zastavovat lidi," tvrdí Majer.

To ovšem mohou udělat například strážníci - ti sice pokutu hříšníkům nedají (pokud tedy město už nemá vlastní vyhlášku, která čipování psů řeší), ale mohou dát podnět právě Státní veterinární správě.

A provinilci nemohou počítat ani s tím, že by kontroloři byli shovívavější, protože povinnost čipovat platí teprve krátce. "Lidé měli na přípravu více než dva roky, v posledních dnech a týdnech se o čipování psů mluvilo všude," je Majer nekompromisní.

 

Nařízení ovšem není zaměřené na řadové pejskaře, ale především na chovatele. "Kromě chovů psů kontrolujeme pravidelně také například útulky nebo psí výstavy," říká mluvčí SVS.

Nové nařízení má také výrazně pomoct v boji proti takzvaným množírnám, v nichž psi často žijí v otřesných podmínkách. Pokud chcete k čipování psů zjistit další podrobnosti, Státní veterinární správa zveřejnila na svých stránkách podrobné otázky a odpovědi.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688