TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  02.01.2020 14:13:13

V Austrálii vyhlásili stav nouze. Požáry ničí i ledovce na Zélandu

Nový Jižní Wales, který se s ničivými požáry potýká už několik měsíců, vyhlásil stav nouze. Ten bude platit od pátečního rána. A situace by se měla ještě zhoršit, jelikož zemi zasáhnou další silná vedra. Problémy hlásí také Nový Zéland. Popel z australských požárů pokryl místní ledovce a může jejich tání zvýšit o třicet procent.

Požáry Austrálii sužují od září loňského roku. Nejhorší situace je v Novém Jižním Walesu, kde se premiérka Gladys Berejiklianová rozhodla vyhlásit stav nouze na následujících sedm dní. Podle portálu CNN vstoupí v platnost v pátek ráno, jelikož by se v sobotu měly zhoršit povětrnostní podmínky a s nimi i riziko požárů.

Premiérka díky stavu nouze může také zahájit nucenou evakuaci obyvatel nebo uzavřít silnice. "Chceme se ujistit, že přijímáme všechna jednotlivá preventivní opatření, abychom byli připraveni na sobotu," řekla podle CNN Berejiklianová. Teploty by se totiž v některých oblastech mohly přehoupnout přes 40 °C.

S požáry nebojuje jen Austrálie, ohrožují také Nový Zéland. Ledovce v zemi se ve čtvrtek zbarvily dohněda. Pokryl je popel z australských požárů. Podle bývalé premiérky Helen Clarkové to může mít dlouhodobý vliv na životní prostředí. "Dopad popela na ledovce pravděpodobně zrychlí tání…," citoval Clarkovou portál The Guardian.

Na Novém Zélandu se nachází více než 3000 ledovců a za dvě desetiletí je nikdy neohrozilo takové množství popela. Tání ledovců se může zvýšit o 20 až 30 procent. "Je docela běžné, že se prach přenáší na ledovce Nového Zélandu, ale řekl bych, že přenesené množství je nyní docela fenomenální…," vysvětlil profesor Andrew Mackintosh z univerzity Monash.

Ledovce pokryl popel

Aktuální situace na Novém Zélandu by neměla trvat déle než rok. Zhoršit se může, pokud budou požáry v Austrálii pokračovat i nadále. Podle profesora to bude jeden z faktorů, který urychlí zánik ledovců v zemi. Zpomalení tání způsobuje bělost sněhu nebo ledu, od které se následně odrážejí sluneční paprsky. Pokud bude jejich bělost zakryta, ledovec se může roztavit rychleji.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688