Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.01.2020 06:02:01

Pražská burza loni zažila třetí nejúspěšnější rok v této dekádě, kdo zvítězil?


Pražská burza prožila velmi pozitivní poslední čtvrtinu roku. Index PX v ní poskočil o více než 7 %, což byl nejvýraznější posun v daném kvartále od roku 2012. Značně pomohl samotný prosincový vývoj, index PX se nakonec zastavil nevýrazně pod svými 20 měsíčními maximy na 1 115,63 bodech. Za celý rok tak přidal 13,08 %. Investoři si však díky vyplaceným dividendám mohli loni přijít na více. Dle „dividendového indexuPX-TR na 19,4 %, resp. po zohlednění zdanění na téměř 15,7 % (dle loni představeného indexu PX-TRnet).

Hlavním hnacím motorem indexu PX byly akcie Avast, nakonec se zhodnocením téměř 72 %. Po značnou část roku se přitom výkonnostně včele držely druhé akcie CETV, které výše nasměrovala především vidina prodeje společnosti, na kterou vlastně následně došlo. Pokud dojde k posvěcení transakce regulátory, s mediálním titulem se tak pražská burza s největší pravděpodobností letos v 1. pololetí rozloučí. S odstupem se na 3. místě umístily v indexu PX však již nezařazené slovenské akcie TMR.

O bronzové příčce lze tak spíše hovořit u akcií pojišťovny VIG s více než pětinovým kurzovým zhodnocením. Více než index PX dokázaly přidat již jen další dva tituly a to rovněž finanční. Druhý rakouský titul ERSTE a v posledních týdnech roku výše letící akcie MONETA v návaznosti na oznámenou změnu kapitálové struktury banky a také akvizici Wüstenrot.

Kurzově si dokázaly solidně polepšit ještě akcie PHILIP MORRIS, když si akcionáři navíc přišli na rekordní 1 600 dividendu. Mnohem méně výrazné i významné dividendy se dočkali také akcionáři likérky STOCK, které si jako poslední na pražské burze dokázaly letos alespoň trochu kurzově polepšit.


Výkonnostně na opačné straně zakončily rok akcie PFNONWOVENS, které zaznamenávaly 4 letá minima. Na index PX však mají zanedbatelný a vůbec nejmenší vliv (aktuálně váhu 0,33 %). Mnohem více tak index PX brzdily akcie ČEZ, nyní s vahou přes 19 %. Titul obchodující se u 21 měsíčních minim stále bojuje o udržení výrazných technických úrovní, což tedy brzy může rozhodnout o jeho následném směrování v nadcházejících týdnech či dokonce měsících.

Bronzová ztrátová pozice za rok 2019 patří akciím O2, které v posledním čtvrtletí dokázaly pokles značně zmírnit. Navíc se také loni dočkali akcionáři telekomunikační firmy stabilní výrazné dividendy a pomalu začínají vyhlížet letošní. Od firmy se také v lednu očekává, že naváže na v listopadu znovu spuštěný odkup vlastních akcií. Otázkou je také budoucnost akcií O2 na trhu v souvislosti s převzetím CETV ze strany majoritního vlastníka PPF, jak jsme také zmiňovali v článku O2 schválilo pokračování odkupu i v příštím roce, podmínky se však částečně mění.

Na podzim i 13 % ztráty dokázaly v závěru roku výrazně eliminovat také akcie KB. Titul rovněž se solidní dividendou, který by ji letos navíc měl ještě vylepšit. Dle všeho se letos na dividendu mohou těšit i akcionáři společnosti KOFOLA. Akcie nápojové firmy nakonec v závěru roku nedokázaly udržet zisky, přestože sám management projevil dalšími svými nákupy pokračující zájem a tedy důvěru v titul.


Závěrem možno zmínit absolutního vítěze roku 2019akcie PHOTON ENERGY. Titul z trhu Free Market zahrnutý jen v indexu PX-GLOB loni akcionářům přinesl na pražské burze dlouho nevídané kurzové zhodnocení téměř 383 %. Investoři zkrátka pozitivně reagovali na pokračující výraznou expanzi fotovoltaické firmy, v poslední době především zprovozňované velké elektrárnyMaďarsku. Portfolio vlastních elektráren PHOTON ENERGY se rozšířilo již na celkových 51,8 MW.

Zmínit ještě nutno, že zatímco rok 2018 přinesl z hlediska likvidity na pražské burze drobný nádech, loni jsme se dočkali v návaznosti na pokračující výraznou regulaci sektoru nového skokového poklesu na nová historická minima. Zejména od června aktivita investorů dále ochabla. Nakonec objem akciových obchodů meziročně klesl o 23,7 % na necelých 109 mld. . V průměru se tak loni zobchodovaly denně akcie jen za 435 mil. . A zlepšení v novém roce se zdá v nedohlednu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688