Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Komodity  |  27.12.2019 17:21:18

Nejvyšší čas natankovat, v návaznosti na další růst cen ropy pohonné hmoty podraží

Průměrné ceny pohonných hmot u čerpacích stanic těsně před Vánoci zaznamenaly vůbec nejnižší úroveň od jara. V posledních dnech však již začaly mířit výše a dle všeho svůj krátkodobý trend v nadcházejících dnech a týdnech ještě umocní. Ceny ropy totiž nezastavily své výrazné prosincové severní směrování. Severomořský Brent se dokonce ocitl již i nad hranicí 68 USD, tj. výše než když v září jeho cena krátkodobě vystřelila strmě nahoru v důsledku vyřazení části těžby v Saudské Arábii po útoku na ropná pole.

Marže většiny pumpařů klesly

Lze říci, že pumpaři v posledních měsících své marže oproti zejména letním měsícům snížili. Lze tak usuzovat zejména z rozdílu vývoje průměrných cen pohonných hmot a cen u stojanů řetězce Ono, který je tradičně cenovým lídrem na našem trhu. Ten stále ještě (v pátek v 17 hod.) drží cenu nejen Nafty, ale i Naturalu 95 těsně pod hranicí 30 /litr, resp. na 29,90 . Průměrná cena Nafty se před Vánoci dostala dokonce až k 31,60 , u Naturalu 95 pak pod hranici 32 . Šlo tedy hovořit o rozdílu do 2 /litru. V létě šlo přitom zejména u Nafty vysledovat i dvojnásobný rozdíl.

Graf průměrných cen pohonných hmot v 2. pololetí 2019


Ropa stoupá, dolar drží pozice

Natankovat pod 30 se však i u nejlevnějších pump stane minulostí. Investoři věří v dohodu mezi USA a Čínou a tedy v konec 17. měsíců trvající obchodní války. Tento optimismus žene výše nejen akciové trhy, ale právě i ceny ropy. Těm navíc primárně pomohlo tento měsíc prodloužení dohody kartelu OPEC ohledně pokračování omezení produkce. Cenám pomáhají také další data, ať už o růstu zisků čínských podniků v minulém měsíci, poklesu zásob ropyUSA či zde neutuchající všeobecné výrazné spotřebitelské poptávce.

Zkrátka americká ropa WTI si tento kvartál výrazně polepšila. Zatímco v úvodu října šla koupit i za méně něž 52 USD, nyní se nachází o 10 USD výše. Tedy vůbec nejvýše od května. Zmiňovaný Brent je na tom obdobně, resp. růst v posledním čtvrtletí je ještě o zhruba 2 dolary vyšší. U této ropy, rozhodující pro cenový vývoj následných produktů v Evropě, možno zmínit výraznou hranici 55 USD. Podobně jako již i v loňském roce, cena pod tuto úroveň ani letos nedokázala na burze klesnout.

Vývoj ceny ropy Brent

 

Cenu pohonných hmot u nás dále především ovlivňuje forex, resp. vývoj koruny k dolaru. Domácí měna je poměrně vzdálena letošním maximům k americké měně, spíše lze hovořit o průměru. V úvodu roku v návaznosti na posílení euraUSD se i koruna k dolaru dostala na silnější úrovně, resp. až pod 22,30. Pomineme-li oslabení v září až k 23,70, šlo však po zbytek letošního roku hovořit u koruny k dolaru spíše o oscilaci okolo hladiny 23. A tyto, v porovnání s loňskem, slabší úrovně si udržuje i nyní.

 Vývoj ceny ropy Brent při přepočtu na CZK

Závěrem tedy možno odhadnout pohyb cen pohonných hmot v brzké době alespoň o 50 haléřů na litru výše. Možnému většímu posunu bude nejspíše bránit tradičně slabší zimní spotřebitelská poptávka.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688