TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.12.2019 08:33:41, aktualizováno 09:01:02

Vyšší rodičovská i rozsáhlé protesty. Největší politické události 2019


Akce Kulový blesk v podání české vlády, Kauza Čapí hnízdo či dlouhý boj o navýšení rodičovského příspěvku. Podívejte se, jaké politické události hýbaly Českem v roce 2019.

Kauza Čapí hnízdo a střet zájmů

Otázkami ohledně spojení premiéra Andreje Babiše s Agrofertem, toho času ve svěřenských fondech, střet zájmů a zneužívání dotací řešil obecní úřad v Černošicích a následně i středočeský krajský úřad. Ten měl v případu i poslední slovo a podle úředníků premiér ve střetu zájmů není. Více si přečtěte zde.

Evropská komise zaslala konečné stanovisko České republice ohledně dotací pro Agrofert. Podle auditorů má Babiš i nadále na společnost vliv. Hrozí tak, že Česko bude muset vracet některé dotace. Podrobnosti najdete zde.

Babiš je znovu trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo. Vrchní státní zástupce Pavel Zeman zrušil rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha. Více zde.

Výměna ministrů

Hned tři ministerstva najednou dostaly nové šéfy. Ke konci dubna jmenoval prezident Miloš Zeman ministryní spravedlnosti Marii Benešovou, ministrem průmyslu Karla Havlíčka a ministrem dopravy Vladimíra Kremlíka. Podrobnosti si přečtěte zde. 

Demonstrace proti Babišovi

Jmenování Marie Benešové bylo jedním z důvodů rozsáhlých protestů v České republice. Demonstrovalo se za nezávislost justice i proti Babišovi. Česká republika zažila nejrozsáhlejší protesty od roku 1989. Více si přečtěte zde a zde.

Třetí předseda lidovců

Během jednoho roku budou mít lidovci zřejmě již třetího předsedu. Marek Výborný v březnu nahradil Pavla Bělobrádka, kvůli úmrtí své manželky se ale post rozhodl opustit. V čele lidovců má být do ledna 2020. Další informace najdete zde.

TOP 09 má v čele ženu

Pekarová Adomová se tak stala jedinou současnou předsedkyní některé z parlamentních stran a jednou z mála předsedkyň stran v polistopadové historii. V souboji porazila Tomáše Czernina. Lidovci pověřena řízením na půl roku v roce 2010 Michaela Šojdrová. Podrobnosti jsou popsány zde.

Vyloučení Klause ml. z ODS

V březnu vyloučili občanští demokraté Václava Klause mladšího. Návrh na jeho vyloučení schválilo vedení strany jednomyslně. Podle předsedy strany Petra Fialy Klaus nebyl loajální k programu, hodnotám a principům strany. Klaus si o několik měsíců později založil vlastní stranu s názvem Trikolóra. Okolnosti si můžete přečíst zde.

Vyšší rodičovský příspěvek

V prosinci poslanci přehlasovali senátory a schválili tak navýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc, ovšem jen pro ty rodiče, kteří peníze zatím nevyčerpali. Senátní návrh počítal s penězi pro všechny rodiče dětí do čtyř let. Více zde.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688