JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Dluhopisy  |  26.12.2019 12:15:23

Mezaninové financování prostřednictvím dluhopisů

S mezaninovým financováním se setkáváme zejména u developerských či akvizičních projektů. Obecně se s ním můžeme setkat všude tam, kde při financování projektu chybí dostatek vlastního kapitálu.

Mezanin je standardně definován jako „mezipatro“. Mezaninem je tedy myšleno financování mezi zpravidla externím bankovním financování projektu a vlastními zdroji realizační společnosti. Pro názornost praktického fungování uvádíme níže případovou studii.

Developerská společnost chtěla na svůj projekt bytového domu využít bankovní financování. V počáteční fázi společnost koupila pozemky za vlastní prostředky. Nechala zpracovat projet a rozpočet stavby. Rozpočet stavby činil 230 mil. . Hodnota pozemků byla znalcem banky určena na 28 mil. . Banka přislíbila financování projetu v případě, že účast developera na projektu bude alespoň 35 % nákladů, tedy 80,5 mil. . Developer má však pouze pozemek v hodnotě 28 mil. a vlastní cash ve výši 12,5 mil. . Jak zajistit zbývajících 40 mil. ?

Developer může vedle bankovního kapitálu využít další cizí kapitál. Může najít individuální investory, kteří potřebnou částku zafinancují či může vydat emisi dluhopisů.

Emise dluhopisů v oblasti developmentu je relativně nový způsob získání mezaninového financování. V daném případě nelze využít podlimitní emisi dluhopisů do 1 mil. EUR. Zbývá jen privátní emise dluhopisů, která je však omezena možností nabídnout privátní emisi pouze 149 investorům. Další variantou je emise dluhopisů s prospektem. V daném případě jsme doporučili dluhopisový program se základním prospektem. Dluhopisový program umožní vydat více emisí dluhopisů pro různé developerské projekty skupiny.

Naše advokátní kancelář zpracovala prospekt za 6 týdnů a 8 týdnů trvalo schválení prospektu na ČNB. Dluhopis s prospektem mají tu výhodu, že kromě jejich neomezené veřejné nabídky, je mohou nabízet i investiční zprostředkovatelé. Podlimitní emise nebo privátní emise nabízet nesmějí. Vzhledem k tomu, že se jednalo o dluhopisy developera s dlouholetou historií, podařilo se investičním zprostředkovatelům emisi dluhopisů ve výši 40 mil. umístit mezi investory za necelé 2 měsíce.

Prospekt cenného papíru, tedy i základní prospekt dluhopisů, platí jeden rok, díky tomu mohl emitent použít základní prospekt k pokrytí ještě jedné dluhopisové emise, kterou financoval jiný projekt v o něco menším objemu.

Ve výše uvedené případové studii je vidět, že financování chybějícího mezaninu prostřednictvím emise prospektovaných dluhopisů je vhodné a reálné řešení.

Naše advokátní kancelář v daném případě pomohla se strukturováním financování projektu, zpracováním emise dluhopisů, včetně prospektu a zastupováním při schvalování na ČNB. Dále připravila distribuční smlouvy pro umístění dluhopisů mezi investory a poskytovala právní poradenství při řešení otázek spojených s umístěním.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 17:06  Akcie a dluhopisy za posledních 150 let Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688