TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.12.2019 05:50:37, aktualizováno 27.12.2019 20:36:52

2020 - Změny v roce 2020 se dotknou i vás. Vyšší mzdy i daně, změny v dopravě. Na co se připravit? VELKÝ PŘEHLED

V roce 2020 nás čeká mnoho změn, z nichž většina vejde v platnost už od 1. ledna. Ať jde o vyšší rodičovský příspěvek, daně či důchody, nebo o povinné čipování psů, úpravy se dotknou každého z nás. Projděte si stručný přehled.

Rodičovský příspěvek

Na tom, že se rodičovský příspěvek od Nového roku zvýší ze současných 220 tisíc na 300 tisíc korun, se vláda dohodla poměrně rychle. Větší diskuze probíhala o tom, kdo na zvýšení dosáhne. Nakonec Sněmovna, které novelu ještě vrátil Senát, schválila původní vládní návrh.

Více peněz tak dostanou jak všechny rodiny s novorozenými dětmi, tak rodiče dětí do čtyř let, kteří budou v lednu 2020 ještě příspěvek pobírat. Ti, kteří sice mají dítě mladší čtyř let, ale už 220 tisíc korun vyčerpali, mají smůlu. Pro rodiče vícerčat se příspěvek zvýší na 450 tisíc korun.

 

Vyšší důchody

S Novým rokem se tradičně navyšují také starobní důchody. Průměrná penze vzroste o 900 korun, což je zhruba o 150 korun více, než je zákonná valorizace. Průměrný důchod tak bude v roce 2020 činit 14 400 korun měsíčně.  O kolik se zvýší důchod?

 

Zvýšení mezd

Minimální mzda stoupne o 1250 korun na 14 600 korun měsíčně, spolu s ní se zvýší také ta zaručená. Přehled, o kolik poroste zaručená mzda právě ve vaší profesi, najdete zde.

Kromě toho se zvýší také platy ve veřejné sféře. Státní zaměstnanci dostanou od ledna přidáno 1500 korun, ti nejhůře placení navíc přejdou do druhé tabulky, první se úplně ruší. Učitelům vzroste plat o osm procent, podrobněji zde.

 

Povinné čipování psů

Majitelé psů by měli nechat své mazlíčky očipovat do 1. ledna. Na pejsky bude jinak pohlíženo, jako by nebyli očkovaní proti vzteklině. Po tomto datu bude proto za nesplnění povinnosti hrozit pokuta až 20 tisíc korun. Jací psi mají výjimku a další podrobnosti k čipování, čtěte zde. V tomto článku můžete shlédnout instruktážní video.

 

Zdražení a změny na poště

Od ledna podraží některé základní služby České pošty. Doporučená psaní budou stát o tři koruny víc, dražší budou i poštovní poukázky, včetně těch dobírkových. Od února pak pošta zavede tzv. dvourychlostní doručování zásilek - prioritní a ekonomické doručení. Za prioritní, které zaručí doručení zásilky do druhého dne, si lidé připlatí sedm korun. Více zde.

 

Limity pro slevy na jízdném

Od Nového roku plánuje ministerstvo dopravy zavést maximální slevu na jízdné pro žáky, studenty a seniory. U každé trasy by měla být vyčíslena cena jízdenky a z ní 75% sleva, kterou bude stát dopravcům proplácet. Pokud by jízdenka byla dražší, než stanovuje ministerstvo, nečinila by už ale sleva 75 % z její reálné ceny, ale ze stanoveného "stropu".

 

eNeschopenky

Elektronické neschopenky do poslední chvíle provází kritika praktických lékařů. Systém podle nich není dotažený do konce a přináší jen zdržení, budou do něj navíc muset investovat ze svého. Podle České správy sociálního zabezpečení ale eNeschopenky připraveny jsou.

Od 1. ledna tak budou lékaři neschopenky vyplňovat a odesílat na "sociálku" elektronicky – přesněji řečeno její první a třetí díl, ve kterých bude vyznačen začátek a konec pracovní neschopnosti. Druhý díl, do něhož se zaznamenávají vycházky a příští kontroly, ale budou muset doktoři stále tisknout. Nahlašovat neschopnost zaměstnavateli budou sami zaměstnanci.

 

Vyšší daně, zdražení a konec "mentolek"

Od začátku roku vzroste poplatek za vklad do katastru nemovitostí, vyšší bude také zdanění cigaret, alkoholu nebo hazardu. Stát navíc zavádí daň ze samotných výher v loteriích, sázkových hrách nebo ruletě. Danit se budou výhry nad milion korun, výherce odvede 15 % z vítězné částky.

Vyšší zdanění bude podle ekonomů znamenat zdražení tabákových výrobků a alkoholu. Cena krabičky cigaret podle předpokladů v březnu (po dvouměsíčním přechodném období) stoupne až o 13 korun. Od května pak bude v celé EU zakázán prodej "mentolových" cigaret. Příchutě e-cigaret zůstanou.

 

Třetí a čtvrtá vlna EET a nižší DPH

Elektronická evidence tržeb bude od května 2020 platit pro všechny podnikatele. Nově vám tak účtenku vystaví třeba řemeslníci, lékaři nebo taxikáři. Podnikatelé, jejichž hotovostní tržby nepřekročí 600 tisíc korun za rok, nejsou plátci DPH a mají méně než dva zaměstnance, budou moci požádat o výjimku.

Spolu s další vlnou EET se u některých výrobků a služeb sníží daň z přidané hodnoty (DPH) z 21 na 10 %. K poklesu DPH dojde u vodného a stočného, kadeřnických a holičských služeb, knih, stravovacích služeb (včetně točeného piva) či oprav obuvi a jízdních kol. Ke zlevnění to ale podle odborníků v drtivé většině případů nepovede.

 

Vyšší zálohy na pojistné

Pro rok 2020 znovu stoupnou minimální měsíční zálohy na pojistné, které odvádí osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Pro rok 2020 se záloha na důchodové pojištění zvedne na 2544 korun měsíčně, na to zdravotní stoupne na 2352 korun měsíčně. Zatímco záloha na sociální (důchodové) se zvýší od dubna, na zdravotní od února (platí se zpětně).

 

Mýto na silnicích 1. třídy a zákaz předjíždění

Mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny se od 1. ledna 2020 rozšíří na dalších 868 kilometrů silnic I. třídy. Ministerstvo dopravy tím chce bojovat proti možnému objíždění zpoplatněných dálnic kamiony, kterého se obávaly některé obce. Na jakých úsecích silnic 1. třídy bude mýto platit, se podívejte v tabulce a na mapě zde.

To ale není jediná změna, která se dotkne kamioňáků. Od ledna totiž ministerstvo dopravy rozšířilo zákaz předjíždění pro kamiony nad 12 tun. Trvale bude platit na 145 kilometrech dálnic D1, D5, D8 a D11.

 

Jednotná jízdenka na vlak

Jednotná jízdenka by se cestujícím hodila už od prosince 2019, kdy se výrazným způsobem měnily jízdní řády na železnici a některé spoje přešly soukromým dopravcům. Podle nejnovějšího plánu má být zavedena v prosinci 2020. Pro cestujícího to bude znamenat, že si koupí jen jednu jízdenku, tzv. One Ticket, z bodu A do bodu B a na této trase bude moci využít služeb jakéhokoliv dopravce.

 

Elektronické dálniční známky

Ministerstvo dopravy sice plánuje zavést elektronické dálniční známky, které by zcela nahradily ty papírové, až od roku 2021, ke koupi by ale měly být už v prosinci 2020. Ceny známek se nemění, nově budou mít ale i ty roční klouzavou platnost – 365 dní od data zakoupení.

 

Portál Moje daně

Ani finančnímu úřadu se elektronizace nevyhne. Měl by vzniknout internetový portál, kde bude s "finančákem" možno vyřizovat všechny daňové záležitosti. Systém má být podobný internetovému bankovnictví, fungovat má od čtvrtého čtvrtletí roku 2020. Přesné datum zatím stanoveno nebylo.

 

Data účinnosti legislativy

Od nového roku by měly všechny zákony vcházet v účinnost buď 1. ledna, nebo 1. července. Stát tím chce ulehčit život především podnikatelům, aby "nemuseli stále sledovat, kdy a co se mění, a měli víc času na svůj byznys", jak řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

 

Nové útvary policie

Od 1. dubna vzniknou dva nové policejní útvary – Národní kriminální úřad a v rámci něj Centrální analytické pracoviště. Oba názvy jsou podle policejního prezidenta Jana Švejdara jen pracovní. Národní kriminální úřad má zahrnovat všechny současné útvary policie kromě Útvaru rychlého nasazení a Kriminalistického ústavu. Analytické pracoviště pak má mít na starost komunikaci mezi jednotlivými útvary.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688