TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  24.12.2019 12:14:30

Počasí ve světě: Horko a požáry v Austrálii ohrožují i zvířata. Lidé je zachraňují z hořících lesů

Od září se snaží hasiči v Austrálii uhasit rozsáhlé požáry. Bohužel se to nedaří, jelikož jim práci stěžuje především počasí. Požáry už zničily miliony hektarů lesa a stovky domovů. O ně přišla také místní zvířata, která v lesích žijí. Některé se naštěstí podařilo zachránit. A snímky, které zachytily největší hrdiny, dojaly celý svět.

Klokani, koaly, koně nebo vačice si užívali venkovskou australskou krajinu, ve které rádi pobývali. Jenže v posledních měsících se z ní snaží spíše utéct. Jejich domov totiž ničí požáry. A bohužel se situace stále zhoršuje. Hasiči i dobrovolníci proto zachraňují nejen lidi, ale také zvířata. Například v pátek hasič Adam našel v regionu Adelaide Hills na jihu země šest koal, které mohly plameny zabít.

 

Naštěstí se všechny dostaly do bezpečí. Fotografii koal zveřejnila paní Janelle na svém facebooku. "Úžasná práce muže jménem Adam a jeho kolegů, kteří vytáhli tyto malé z cesty na Cudlee Creek do bezpečí…Fantastická práce," napsala Australanka v příspěvku.

Plameny ničí také pobřeží Nového Jižního Walesu. V něm žil klokan, o kterého se starala několik let rodina z města Kulnura. Později však zvíře pustili do přírody, aby si žilo samo. Teď se k nim však klokan vrátil a hledal u nich bezpečí. "Nyní žije v divočině, ale přišel. Nechali jsme si ho kvůli požárům," řekl deníku Guardian Narelle Davis.

V neděli pak obletěl sociální sítě dojemný snímek hasiče, který stojí před hořícím lesem a vedle něho sedí koala. Fotografii vyfotil poručík Dale Adam ze stanice Eden Hills Country. "Za námi bylo několik ohrožených domů, takže jsme se je snažili zachránit…Oni vycházejí z buše a hledají pomoc," popsal Adam situaci. Koala nejdřív dostala vodu a pak ji hasiči přenesli na bezpečnější místo.

O den dříve se pak dobrovolníkům v Balmoralu podařilo z hořícího lesa zachránit vačici, která bojovala o život. "Můj bratranec Dean je hasičem přes sedmnáct let. Přes víkend byl venku v Balmoralu a našel vačici uprostřed cesty. Když se k ní dostal blíž, vylezla mu na nohu a hledala úkryt před kouřem a plameny," napsala na twitter paní Emily. 


Některé příběhy bohužel skončily tragicky. Do plamenů se například v listopadu vrhla sedminásobná babička Toni Dohertyová, aby zachránila koalu. Jelikož zvíře utrpělo vážné popáleniny, rozhodli se ho nakonec veterináři raději uspat. 



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Více zpráv k tématu Počasí






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688