Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  23.12.2019 16:24:17

Ve vánoční týden by na trzích měla přetrvat pozitivní nálada

Očekáváme, že ve vánoční týden by měla přetrvat pozitivní nálada plynoucí z relativní absence výraznějších impulzů, a tak se investoři začnou zaměřovat na rok 2020. Týden bude rovněž ovlivněn vánočními svátky, kde kromě omezení v počtu obchodních dní očekáváme celkově nižší zobchodovaný objem. Jen připomeneme, že domácí trh bude uzavřen v období 24. - 26. 12. 2019.

Přehled svátečního obchodování

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. 1,5 po 0,5 % m/m) a prodeje nových domů (oček. 730 po 733 tis. m/m).

Předvánoční týden se nesl v pozitivní náladě především po posunu v obchodním jednání mezi USA a Čínou. Jen připomeneme, že USA se s Čínou dohodly na tzv. první fázi obchodní dohody. Investoři se zaměřili především na splnění požadavku na nezavedení dodatečných cel na čínské spotřební zboží od neděle 15. 12. Tato část dohody se naplnila, což investoři přijali pozitivně a během týdne se akciové indexy posunovaly výše. V páteční aukci pak technicky došlo k převážení několika indexů včetně CECE, Eurostoxx, FTSE, ale například i PX. Výše zmíněné faktory pak znamenaly růst amerických indexů na nová historická maxima. Index S&P 500 vykázal za týden +1,5 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 +1,3 % t/t.

Domácí index PX vykázal růst o 1,4 % t/t na 1108 bodů. Nejvíce rostly akcie Erste Group (+4,3 % t/t na 869,4 ). Na Erste Group se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Titul následoval pozitivní vývoj v evropském finančním sektoru (Stoxx Europe 600 financials +1,7 % t/t), který benefitoval z celkového pozitivního náhledu na akciové trhy. Naopak největší pokles týdne předvedly akcie O2 CR (-1,7 % t/t na 230,5 ). O2 CR je poslední dva týdny pod mírným tlakem poté, co ministr průmyslu a obchodu opakovaně uvedl, že nevylučuje oddálení zahájení plánované aukce nových kmitočtů z tohoto ledna o 3-4 měsíce. Důvodem má být změna podmínek aukce, aby byly atraktivnější pro potenciálního nového hráče. Potenciál zvýšení konkurence na domácím mobilním trhu je rizikem pro stávající hráče. Navíc technicky k 13. 12. skončil dosavadní program odkupu vlastních akcií a nový začne platit až od 1. 1. 2020. Zhruba týden tak na trhu bude chybět sama společnost jako dodatečná poptávka po akciích.

ČEZ
- Dohoda s odbory na růstu mezd pro příští rok
- ČEZ prodloužil mandát dvěma členům představenstva; bude mít 3 zástupce gen. ředitele
- Temelín snížil výkon o třetinu kvůli opravě vedení
ČEZ Společnost se dohodla s odbory na dodatku kolektivní smlouvy, který stanovuje růst mezd pro příští rok v rozmezí 3 – 5 %. Růst mezd by tak měl výrazně zpomalit v porovnání s letošním rokem.
Dozorčí rada ČEZu potvrdila jako členy představenstva finančního ředitele Martina Nováka  a ředitelku divize správa Michaelu Chaloupkovou. Oběma byly prodlouženy funkce o čtyři roky do r. 2024. Představenstvo následně rozhodlo o tom, že ČEZ bude mít od příštího roku tři zástupce gen. ředitele: Tomáš Pleskač bude zástupcem pro rozvoj, Martin Novák zástupcem pro provoz a Pavel Cyrani zástupcem pro strategii a obchod.
Podle informací médií snížila jaderná elektrárna Temelín od soboty výkon o třetinu kvůli opravě vedení velmi vysokého napětí, které provádí ČEPS. Oprava byla naplánována na dny před Vánoci, kdy je spotřeba elektřiny nižší. Oprava má trvat tři dny.

Erste Group
- Akvizice 22% podílu ve společnosti Dateio

Erste Erste Group oznámila akvizici 22% podílu v české společnosti Dateio. Společnost vyvíjí marketingový nástroj založený na poskytování slev navázaných na platební karty klientů. Systém by měl být implementován do bankovní internetové platformy George v první polovině příštího roku. V současné době využívá produktů Dateio osm bank v ČR, na Slovensku a v Rumunsku. Bližší detaily k podmínkám transakce společnost nezveřejnila.

PMČR, Stock Spirits, VIG, Sazka
- Sněmovna potvrdila úpravy daňového zákona

Poslanecká sněmovna přehlasovala senátní veto v případě navrhované změny daňového zákona. Ten se mimo jiné dotkne alkoholu, tabáku, loterií (zvýšení daně z 23 na 35 %), ale například i pojišťoven (zdanění rezerv). Konkrétně v případě alkoholu a tabáku dojde ke skokovému zvýšení daně. U lihu (alkoholu) dojde ke zvýšení zhruba o 13 % r/r. Pro představu – půl litru 40% pálenky přijde zákazníka zhruba o 9 (včetně DPH) dráž než doposud. Vyšší daň se týká jen tvrdého alkoholu. V případě tabáku by pak krabička klasických cigaret mohla podražit pro konečné zákazníky o 11-13 . V případě zahřívaných výrobků dojde ke zvýšení daně o 10 % r/r, což prodraží zmíněné výrobky zhruba o více jak 3 na balení. Skokové zvýšení daně vnímáme jako negativní krok, který může ovlivnit nejen poptávku po daných výrobcích, ale i marže patřičných společností, pokud se budou snažit skokové zvýšení daně alespoň částečně absorbovat do svých marží.

Moneta
- Zvýšení základního kapitálu a jmenovité hodnoty akcií
- S&P zvýšila výhled na rating na pozitivní
Moneta Money Bank oznámila, že zvýšila základní kapitál z 511 mil. na 10,22 mld. a s tím zvýšila jmenovitou hodnotu akcií z 1 na 20 na akcii. Tento záměr byl oznámen již dříve a schválen valnou hromadou 26. 11. 2019. Minimální základní kapitál bank v ČR je 500 mil. a aby nedošlo k jeho poklesu pod tuto hodnotu vzhledem ke zpětnému odkupu a rušení akcií, Moneta přistoupila k jeho zvýšení. Zprávu hodnotíme neutrálně.
Agentura S&P potvrdila dluhový rating Monety na stupni BBB a zvýšila výhled na rating z neutrálního na pozitivní. S&P uvedla, že akvizice poskytovatele stavebního spoření Wüstenrot zvýší diverzifikaci výnosů Monety. Pokud dojde k úspěšnému začlenění Wüstenrotu, agentura může rating zvýšit.

Kofola
- Prodej podílu v Megapack za cca 115 mil.

Společnost Kofola Československo oznámila, že její dceřiná společnost Alofok prodala 50% podíl v ruské společnosti Megapack. Prodejní cena činí 5 mil. USD, tj. cca 115 mil. . Ocenění podílu ve spol. Megapack bylo k 30.9. 2019 95 mil. , tedy Kofola prodala podíl se ziskem, který se projeví ve výsledovce za r. 2019. Po prodeji nemá Kofola ve společnosti žádný podíl. Společnost Megapeck vyrábí v Rusku slazené nealkoholické nápoje. Zprávu hodnotíme mírně pozitivně vzhledem k tomu, že Kofola prodejem zrealizuje účetní zisk a pokryje část hotovosti potřebné k oznámené akvizici vod Korunní a Ondrášovka.

Rohlík.cz
- Zahájení provozu potravin v Budapešti
- Potíže s doručováním před Vánoci

Společnost minulou středu zahájila rozvoz potravin v Budapešti a okolí. Jedná se o první expanzi mimo území České republiky a podle vyjádření majoritního vlastníka Tomáše Čupra chce společnost do budoucna rozšířit své služby i do dalších zemí.
Rozvážková služba Rohlík.cz zaznamenala před Vánoci výpadky při rozvozu potravin zákazníkům. Podle severu Seznamzpravy.cz některým klientům nedorazilo objednané zboží v důsledku neočekávaně vysokého počtu objednávek a nedostatku kapacity na straně firmy. Většinový majitel a ředitel firmy Tomáš Čupr se zákazníkům omluvil s tím, že v obsluze zákazníků před Vánoci má společnost ještě rezervy. Podle Seznamu však podobné problémy měly i konkurenční služby, především Košík.cz, a podle nás tak nemusí jít pro Rohlík.cz o relativní ztrátu reputace.

Akciové indexy
- Čtvrtletní úpravy akciových indexů v Evropě, zařazení Avastu
Od pondělí 23. prosince platí nové složení několika evropských akciových indexůindexy skupiny FTSE Russell, index Stoxx Europe 600, regionální indexy CECE a také domácí index PX. Z titulů na pražské burze se změny přímo týkají akcií Avastu, které byly nově zařazeny do panevropského indexu Stoxx Europe 600. Naopak přímé změny v indexu CECE se tentokrát titulů na pražské burze nedotkly a projevily se jen nepřímé dopady změny vah.

Dluhopisy
- Končí daňové zvýhodnění jednokorunových dluhopisů
Novela zákona o daních z příjmů zruší s platností od 1. 1. 2020 speciální režim daně z úroků pro dluhopisy s nominálem 1 . Jde o dluhopisy, které byly vydány před 1. 1. 2013. Výhoda spočívala v tom, že daň z úroku z jednokorunových dluhopisů se zaokrouhlovala na nulu, čímž byl dluhopis efektivně osvobozen od daně. Novela se nedotýká dosud vyplacených úroků, ale až úrokového příjmu od emitenta po 1. 1. 2020. Podotýkáme, že většina veřejně obchodovaných emisí s nominálem 1 již byla splacena.

Trh Start
- Proběhl další obchodní den

Ve středu 18. prosince proběhl další obchodní den trhu Start pražské burzy. Investoři se zajímali o emise UDI Group a Karo Invest. Zobchodovalo se 5283 ks akcií (objem 2,6 mil. korun) realitní skupiny UDI Group za cenu 486,- (+0,83 %). U akcií Karo Invest ze zobchodovalo 18 tis. kusů (0,8 mil. ) za cenu 47,- (+4,44 %). Celkový objem obchodů na trhu Start dosáhl 3,4 mil. korun. S ostatními emisemi se včera neobchodovalo a jejich kurz se nezměnil.

Makro
- Sazby ČNB beze změny, ale pravděpodobnost zvýšení sazeb narůstá
- ČNB vydala analýzu sladěnosti české ekonomiky a eurozóny

Ve středu bankovní rada České národní banky (ČNB) podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na 2,00 % (2T repo). Potřetí v řadě bylo hlasování rady 5:2, když dva členové hlasovali pro další zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. Bankovní rada jde od srpna opakovaně proti doporučení vlastní prognózy, která navrhuje zvýšení sazeb. Důvodem je, že bankovní rada více akcentuje rizika ochlazení ekonomiky v eurozóně (Německo). Ovšem na tiskové konferenci guvernér Rusnok uvedl, že diskuze v bankovní radě se z více důvodů mírně posouvá směrem ke zvýšení sazeb.
Nadále čekáme, že ČNB na začátku příštího roku úrokové sazby (2,00 %) měnit nebude. Pokud by se ale stabilizoval vývoj v eurozóně (Německu), tak to vzhledem k domácímu inflačnímu vývoji dál otevře diskuze o zvýšení sazeb. Na dalším zasedání (6. února) bankovní rada dostane k dispozici novou prognózu.
ČNB/euro Česká národní banka provádí pravidelné analýzy sladěnosti české ekonomiky s eurozónou v rámci přípravy podkladů pro českou vládu, která pravidelně rozhoduje o přijetí eura v ČR. ČNB ukázala, že v řadě oblastí ekonomiky jsou rizika přijetí eura nízká, důkazem je například rostoucí využívání eura v podnikové sféře. Některé ukazatele vyznívají neutrálně, jako jsou například stabilně malé rozdíly v úrovni úrokových sazeb. Dále ČNB uvádí řadu oblastí, které naznačují ekonomická rizika spojená s případným přijetím eura. Jedním z takových míst je nedokončený proces konvergence české ekonomiky k vyspělým zemím eurozóny. Dalším rizikovým faktorem je nesladěnost finančního cyklu v ČR a eurozóně a také dlouhodobá udržitelnost českých veřejných financí kvůli stárnutí populace a odkládání reforem. O přijetí eura rozhoduje vláda a jde hlavně o politické rozhodnutí. Euro téměř žádná strana nemá jako politickou prioritu, a proto je přijetí eura v ČR v dohledné době (5-10 let) velmi nepravděpodobné.



J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688