Nejlepší domácí vánočka: jak upéct dokonalou vánočku? Recept a postup pletení vánočky (názorné video)
Jak vyrobit luxusní domácí vánočku, aby byla krásně tvarovaná a zároveň chutná a vláčná? Tady máte návod, se kterým do světa prorazila uznávaná cukrářka Bára Lamačová z Humpolce.
Podívejte se také: Bramborový salát - Recepty na vítězné bramborové saláty. Sametový, lesní nebo thajský pikantní - jsou neobvyklé a lahodné
Jak uplést vánočku z osmi pramenů?
Královna svátečního stolu. Připravit takovou vánočku ale není jen tak, obzvlášť, pokud chcete mít tu nejlepší. A my si právě jednu takovou upekli spolu s profíkem Bárou Lamačovou. "S receptem na vánočku jsme dlouze bojovali, mamka dělala těžkou máslovou a babička lehoučkou, my jsme mezi dvěma vánočkami našli kompromis," líčí cukrářka.
"Aby byly rozinky správně nabobtnalé, namáčím je do rumu už od října. Všechny suroviny dáme do misky – první jde droždí, to zalijeme mlékem pokojové teploty a následují všechny sypké ingredience. Sůl jde naposled, aby se nedostala do mléka," popisuje cukrářka.
Těsto zadělává delší dobu, než většina z přítomných žen očekávala – 15 až 20 minut. "Když bychom ho zadělávali kratší dobu, budeme mít tendenci přidávat mouku," vysvětluje. Těsto nechá ještě půl hodinky uležet a můžeme se pustit do pletení ze šesti pramenů.
"Levou rukou pravý pramen, pravý levou a ten co byl tam dáme dovnitř vlevo," ukazuje cukrářka postup pletení. Hodinku necháme pletenec zase odpočinout, pak ho potřeme máslem, posypeme mandlemi a může se jít potit do trouby.
Nejlepší domácí vánočka
220 g polohrubá mouka
450 g hladká mouka
160 g cukr krupice
160 g másla
3 žloutky
40 g droždí
7 g soli
300 ml mléka
20 g mandlí
20 g ořechů
40 g rozinek
Citronová kůra
Postup:
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme studeným mlékem. Přisypeme oba druhy mouky, přidáme sůl, žloutky, citronovou kůru, rozinky a nakonec rozpuštěné máslo.
Těsto zaděláváme 15 – 20 minut. Necháme 30 minut v pokojové teplotě a dáme na noc do lednice. Z těsta uděláme 12 dílků, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny (na dvě vánočky). Vánočky zaplétáme z 6 nebo 8 pramenů. Necháme kynout. Když je vánočka vykynutá, potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme 35 – 40 minut na 180 °C.
Pletení vánočky:
Vánočku je možné uplést i mnoha jinými způsoby, podobně, jako chléb "Chala", který tradičně pletou svátcích Židé. V následujícím videu je několik způsobů pletení ze 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 pramenů.
A také několik způsobů pletení a úpravy z východu.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Zábava:
Přečtěte si také:
Prezentace
23.04.2024 Podle čeho vybírat plechový zahradní domek?
18.04.2024 Daňové přiznání lidem provětralo peněženky....
Okénko investora
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA
Mgr. Timur Barotov, BHS
Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky
Petr Lajsek, Purple Trading
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz